Japanilainen Blogi

Mitä eroa on Yukatalla ja Kimonolla?

Jos puhun sinulle japanilaisesta kulttuurista, yksi ensimmäisistä mielikuvista, joita ajattelet, on kimono… tai yukata, eikö niin? Ettekö ole koskaan kuullut tästä toisesta termistä?

Molemmissa vaatteissa on T-muoto, pitkät hihat ja koristeelliset vyöt, joten yukatan erottaminen kimonosta ei ole helppo tehtävä.

Kimono ja yukata ovat kuitenkin kaksi hyvin erilaista perinteistä japanilaista vaatetta. Ne ovat ulkonäöltään samankaltaisia, mutta yukatan ja kimonon välillä on monia eroja, joita ei ole helppo tunnistaa ensi silmäyksellä. On erittäin tärkeää tietää, miten ne erotetaan toisistaan, jotta vältytään pienimmiltäkin virheiltä.

Monet länsimaalaiset sekoittavat nämä kaksi japanilaista pukua keskenään, ja lyön vetoa, että sinäkin sekoitat (muuten et olisi täällä lukemassa tätä blogia). Mutta älä hätäänny, katsotaan yhdessä, miten kimono ja yukata voidaan erottaa toisistaan. Otetaan selvää ilman muuta.

Ero kankaassa

Suurin ero kimonon ja yukatan välillä on kangas. Perinteisesti kimonot valmistetaan silkkikankaasta, ja hienoimmat mallit voidaan valmistaa brokadista, joka on rikas silkkikangas, jota koristavat kirjaillut kuviot sekä kulta- ja hopealangat. Tämä ylellinen materiaali selittää kimonon korkean hinnan, perinteisen vaatteen, jonka estetiikka kuvastaa japanilaisten luonnollista eleganssia.

Yukataa käyttivät alun perin japanilaiset aatelismiehet kylpemisen jälkeen, joten se on valmistettu puuvillasta. Kangas on siksi kevyttä, hengittävää ja kykenee imemään kosteutta kehosta pitäen sen viileänä. Nykyään kimonot on valmistettu puuvillasta tai polyesteristä, edullisesta synteettisestä materiaalista, joka auttaa haihduttamaan hikeä kehosta.

Kimono vs Yukata kangas

Yukata on erittäin suosittu länsimaalaisten keskuudessa, jotka haluavat käyttää sitä vapaa-ajan vaatteena. Jos haluat ostaa itsellesi japanilaisia kimonoja tai yucatania, voi tietysti olla erittäin hyödyllistä tietää kankaiden väliset erot.

Jos kuitenkin edessäsi oleva henkilö käyttää tätä mekkoa, kangasmateriaalia ei aina ole helppo tunnistaa ensi silmäyksellä, ellei katso ainesosamerkintää sisäpuolella, se voi tuntua oudolta… Onneksi kimonon ja yukatan välillä on muitakin eroja, jotka voivat antaa vihjeitä. Nyt mennään!

Alusvaatteiden läsnäolo

Jos haluat käyttää kimonoa tai yukataa, sinun on hyvä tietää, että toinen tekijä, joka erottaa ne toisistaan, on se, käytätkö nagajuban-nimisiä alusvaatteita vai et. Kimonon silkki tai brokadi on herkkää materiaalia, ja sitä puhdistetaan harvoin tämän kalliin vaatteen käyttöiän pidentämiseksi.

Siksi japanilaiset käyttävät kimonon alla kaapua, joka on silkki- tai puuvillakankaasta (yleensä valkoisesta) valmistettu sisävuori, joka suojaa kimonoa hieltä.

Kimono vs Yukata Underkläder

Yukata taas on suhteellisen yksinkertainen vaate, joka on helppo puhdistaa, joten sen alla ei tarvitse käyttää mekkoa. Yukatat ovat itse asiassa kevyitä, hengittäviä ja miellyttäviä kesällä, joten olisi epäloogista käyttää niiden alla kerrosta.

Antalet Kragar

Jos haluat tietää, onko jollakulla nagajuban ja onko se kimono vai yukata, sinun tarvitsee vain katsoa kaulusta. Jos vaatteessa on kaksi kaulusta, se on kimono! Alempi kaulus (yleensä valkoinen) on nagajuban-kaulus. Jos vain yksi kaulus on näkyvissä, on hyvin mahdollista, että kyseessä on yukata.

Kimono vs Yukata Kragar

Vaatekerrosten määrä

Toinen ero kimonon ja yukatan välillä on hihojen pituus. Kimonon hihat voivat vaihdella riippuen henkilön iästä, sosiaalisesta asemasta tai siitä, kuinka muodollinen tapahtuma on. Esimerkiksi furisode on kimono, jossa on pisin hiha, joka voi jopa koskettaa maata. Tämä kimonotyyppi on varattu nuorille sinkkunaisille.

Aikaisemmin tämä ominaisuus auttoi nuoria miehiä tunnistamaan avioliittoon sopivia naisia. Nykyään tämä käytäntö on harvinaisempi. On olemassa monia muita kimonotyyppejä, joissa on hihat, kuten tämä kaunis japanilainen kimono nainen sininen. Tämän mallin hihat eivät kuitenkaan koskaan ylitä 50 senttimetriä ja kosketa maata.

Kimono Furisoden vs Yukata

Sukkien käyttäminen (tai käyttämättä jättäminen)

Kimono on muodollisempi vaate kuin yukata. Sen vuoksi on pakollista pitää jalassa valkoisia sukkia, getoja tai puisia oreja! Niille, jotka eivät tiedä, niitä käytetään erityisten japanilaisten tabi-sukkien kanssa, joiden erityispiirteenä on isovarpaan erottaminen muista varpaista, jotta japanilaisten geta-sandaalien hihna voidaan helposti asettaa varpaiden väliin.

Kimono vs Yukata Tabi och Strumpor

Jos joudut joskus käyttämään kimonoa, muista tämä: laita sukat jalkaasi ennen mekkoa, sillä kun olet pukenut kimonon päällesi, et voi enää käyttää kimonoa.

Jukatanilla ei ole pakollista käyttää valkoisia sukkia. Voit jopa laittaa paljaat jalkasi vuohennahkaan tai puunruusuun.

Milloin käyttää näitä vaatteita?

Nyt kun tiedät, mitä eroa on yukatalla ja kimonolla, on tärkeää tietää, milloin niitä kannattaa käyttää, jotta et tee virhettä, sillä nämä kaksi samankaltaista vaatekappaletta sopivat eri tilaisuuksiin.

Kimono on perinteinen japanilainen puku, jota voidaan käyttää virallisissa tilaisuuksissa, kuten häissä, valmistujaisseremonioissa, teeseremonioissa ja uudenvuoden rukouksissa.

oikea aika käyttää kimonoa tai yukataa

Yukata on juhlavampi ja rennompi vaate. Japanilaiset käyttävät sitä pääasiassa kesällä osallistuakseen ilotulituksiin, kesäjuhliin tai Matsuri-kansanjuhliin.

Voit myös nähdä japanilaisten käyttävän sitä jokapäiväisessä elämässään. Yukatan käyttämistä virallisissa seremonioissa tai muissa virallisissa tilaisuuksissa ei kuitenkaan suositella. Siksi on tärkeää tehdä ero kimonon ja yukatan välillä.

Sopeuta vaatteet vuodenaikoihin

Toinen pieni kikka, jolla voit arvata, onko kadulla kulkevalla henkilöllä kimono vai yukata, on kiinnittää huomiota kuluvaan sesonkiin. Tähän mennessä olemme maininneet monta kertaa, että yukata on valmistettu ohuesta, kevyestä ja hengittävästä kankaasta, joten se on kesävaate. Tämä on hyvä vinkki sinulle!

Siksi ei ole juuri mitään mahdollisuutta nähdä ketään, jolla olisi yukata talvella. Toisaalta kimonot ovat paksumpia, ja niihin voi yhdistää muita talvisäähän sopivia vaatteita, kuten turkiskaulaliinoja.

Samalla logiikalla kesällä tapaa todennäköisemmin ihmisiä, joilla on yllään jukatat kuin kimonot.

Kimono talvella vs. Yukata kesällä

Tärkein sääntö!

Riippumatta siitä, käytätkö kimonoa vai yukataa, on olemassa yksi hyvin tärkeä sääntö, jota on noudatettava molemmissa tapauksissa: kun puet päällesi asun, sinun on suljettava se ylittämällä vasen puoli oikean puolen yli rinnan kohdalta!

Japanilaisessa kulttuurissa oikean puolen taittaminen vasemman puolen päälle on varattu vainajille ja symboloi siten kuolemaa. Ennen kuin lähdet ulos, varmista, että kimonosi tai yukatasi on kunnolla kiinni!

Voivatko ulkomaalaiset käyttää Kimonoa tai Yukataa?

Totta kai he voivat! Kesällä näet monia länsimaalaisia yukatassa. Löydät myös monia kauppoja, joissa voit vuokrata kimonon tai yukatan päiväksi.

Käyttävätkö japanilaiset yhä Kimonoa tai Yukataa?

Nykyään miehet ja naiset käyttävät kimonoja häissä, seremonioissa ja valmistujaisissa. Jotkut vanhemmat naiset ja jopa jotkut miehet käyttävät edelleen kimonoja säännöllisesti. Mutta nykyään naiset käyttävät yukataa paljon useammin kuin miehet.

Yukata vai Kimono : kumpi kannattaa valita?

Nyt tiedät kaiken, mitä näistä kahdesta perinteisestä vaatteesta on tiedettävä, ja pystyt nyt erottamaan kimonon yukatasta hetkessä. Nyt voit lähteä Japaniin luottavaisin mielin!

Onko sinut kutsuttu osallistumaan viralliseen japanilaiseen tapahtumaan, kuten teeseremoniaan tai häihin? Suunnitteletko osallistuvasi cosplay-juhliin talvella? Mene ostamaan japanilainen kimono!

Jos haluat käyttää mukavaa ”kimonoa” joka päivä tai jos aiot osallistua Japanin kesäfestivaaleille, tarvitset yukatan!

Löydät nämä 2 asua japanilaisten kimonojen kokoelmastamme, johon pääset suoraan klikkaamalla alla olevaa kuvaa.

Japanilainen kimono ja yukata

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *