Aasialainen elokuva on täynnä elokuvia, jotka on pakko nähdä. Nousevan auringon maassa japanilaiset elokuvantekijät ovat tuottaneet hienoja hittejä. Tämä artikkeli ei suinkaan ole luettelo kaikista japanilaisen kulttuurin menestyksistä, vaan siinä yritetään luetella parhaat japanilaiset elokuvat, animaatioista puhumattakaan.
Tässä artikkelissa tarkastelemme 10 suosituinta japanilaista elokuvaa, jotka sinun on ehdottomasti nähtävä!
10) Rashōmon

Tarjolla on muun muassa Akira Kurosawan vuonna 1950 ohjaama japanilainen elokuva Rashōmon. Ryūnosuke Akutagawan novelleihin perustuva draama kertoo rikoksesta: samurain murhasta Japanissa. Tarkemmin sanottuna siinä tarkastellaan tapahtumaa ympäröiviä erilaisia todistuksia.
Metsuri löytää ruumiin, ja oikeudenkäynti alkaa. Rosvo tunnustaa rikoksen, kunnes vainajan vaimo sanoo tappaneensa miehensä. Sitten kuollut samurai kertoo meedion välityksellä tehneensä itsemurhan. Lopulta metsuri muuttaa tarinaansa ja sanoo nähneensä kohtauksen.
Japanilaisen elokuvakulttuurin suuri klassikko Rashōmon kuvaa loistavasti vakavan tapahtuman vaikutuksia. Se on saanut nimensä jopa siitä, että useat ihmiset kuvaavat samaa tapahtumaa eri tavoin: Rashōmon-ilmiö.
9) Ran

Ensimmäisenä mainitaan Ran, joka on toinen Akira Kurosawan filmografiaan kuuluva elokuva, joka julkaistiin vuonna 1985. Tämä elokuva sekoittaa draamaa ja toimintaa sydäntä särkevään perhetarinaan.
Tarina sijoittuu 1500-luvun Japaniin, jossa isä päättää jäädä eläkkeelle ja jakaa omaisuutensa kolmen poikansa kesken. Isän suunnittelema jako ei ole kaikkien mieleen, ja se jakaa perheen rajusti.
Tässä dramaattisessa perhetarinassa jokaista hahmoa ohjaavat hänen omat uskomuksensa sekä sosiaaliset ja kulttuuriset saavutuksensa. Elokuva kertoo siis sukupolvien välisestä kuilusta ja sen seurauksista perheelle.
Myös tämä Akira Kurosawan toinen elokuva on juurtunut japanilaiseen kulttuuriin ja edustaa perinteistä Japania erityisesti hahmojen pukeutumistyylin (esim. japanilaiset kimonot) kautta.
8) Tōkyō monogatari

Vuonna 1953 ilmestynyt Yasujîro Ozun ohjaama draamaelokuva Tōkyō monogatari käsittelee myös realistisesti perheen historiaa ja sukupolvien välisiä eroja. Tässä draamassa ohjaaja kertoo tarinan iäkkäästä pariskunnasta, joka vierailee lastensa luona pitkän Japanin-matkan jälkeen.
Heidän lapsensa toivottavat heidät tervetulleiksi Tokioon, mutta koska he ovat liian kiireisiä jokapäiväisen elämänsä ja tehtäviensä kanssa, he menettävät pian kiinnostuksensa vanhempiinsa, joista tulee jopa riesa.
Japanin historiassa ja kulttuurissa korostetaan lähes pyhästi vanhuksia, vanhempia. Lasten vastuulla on huolehtia heistä, kun he vanhenevat. Elokuva tuomitsee tämän hierarkian muutoksen, joka Japanissa tapahtuu sukupolvien myötä. Japanilaisessa yhteiskunnassa vanhusten kunnioittaminen on teema, joka toistuu usein japanilaisessa taiteessa.
7) Hana-Bi

Ohjaaja Takeshi Kitano loi vuonna 1997 julkaistun elokuvan Hana-bi, jossa hän käsittelee ystävyyden ja perheen lisäksi myös vastuuta ja epäoikeudenmukaisuutta sekä niiden käsittelyä. Kun hänen työparinsa halvaantuu ammuskelun jälkeen, elokuvan pääosassa esiintyvä poliisitarkastaja ottaa vapaata voidakseen hoitaa vakavasti sairasta vaimoaan.
Niinpä hän tekee ryöstön maksaakseen velkansa ja viedäkseen vaimonsa viimeiselle matkalle ympäri Japania. Tässä draamassa Japanin erilaiset ihmeet heräävät henkiin avioliittohartauden taustaa vasten. Elokuva Hana-bi sai hyvän vastaanoton kriitikoilta ja voitti Takeshi Kitanolle Kultaisen leijonan.
6) Nobody Knows

Nobody Knows on vuonna 2004 ensi-iltansa saanut japanilainen draamaelokuva, jonka on ohjannut Hirokazu Kore-eda. Elokuva kertoo yksinhuoltajaäidistä, mikä on teema, jota ei usein käsitellä japanilaisessa elokuvassa. Tämä yksinhuoltajaäiti, jolla on neljä lasta eri isiltä, vaikuttaa hyvin ohimenevältä.
Hänen lapsensa huolehtivat itsestään, kun hän tekee töitä. Mutta eräänä päivänä hän lähtee pois rakastajansa kanssa eikä palaa koskaan takaisin. Lapset jätetään huolehtimaan itsestään.
Elokuva on saanut innoituksensa tositarinasta, jossa neljä hylättyä lasta löydettiin yhdeksän kuukauden jälkeen japanilaisesta asunnosta (nuorin heistä oli kuollut), ja siinä tuomitaan äidin välinpitämättömyys. Se asettaa naisen kaikkivoivan äidin asemaan ja muistuttaa häntä hänen roolistaan sekä sosiaalisista ja kulttuurisista velvollisuuksistaan erityisesti japanilaisessa kulttuurissa.
5) Audition

Kauhu ja kauhuelokuvat ovat iso osa japanilaista elokuvaa. Ja yleisemminkin japanilaisilla kauhuelokuvilla on suuri asema elokuvamaailmassa. Audition-elokuvalla ohjaaja Takashi Miike sijoittuu kauhun maailmaan, mutta myös trillereiden ja draamojen maailmaan. Tässä vuonna 1999 valmistuneessa elokuvassa leskeksi jäänyt elokuvatuottaja yrittää mennä uudelleen naimisiin ystävänsä neuvosta.
Hän tapaa nuoren naisen, ja heillä on hyvä suhde, kunnes eräänä päivänä hän saapuu naisen kotiin ja löytää naisen makaamasta pimeässä. Sitten hän joutuu yhä kauhistuttavampaan veriseen kierteeseen. Takashi Miiken elokuva sekoittaa genrejä, ja se on edelleen japanilaisen ja yleisemmin aasialaisen kauhuelokuvan referenssi.
4) Ring

Ring on japanilainen kauhuelokuva ja yksi eniten uudelleenjulkaistuja elokuvia (sarjan ensimmäinen elokuva), jonka Hideo Nakata ohjasi vuonna 1998 ja joka loi uuden aallon elokuvateattereihin. Se perustuu Kōji Suzukin samannimiseen romaaniin. Ring on yksi japanilaisen kauhuelokuvan tärkeimmistä elokuvista. Tarina kertoo videonauhasta, joka on kirottu.
Kun hahmo (alun perin lukiolainen) on nähnyt nauhan, puhelin soi ja ilmoittaa, että hän kuolee seitsemän päivän kuluttua, jos hän ei voi näyttää nauhaa kenellekään muulle tuona aikana.
Tuomion suorittaa nuori tyttö, joka herää henkiin ilmestyessään televisioruudusta (pukeutuneena perinteiseen yukataan eli yöpaitaan) hyvin mangamaiseen tyyliin. Japanilaisissa kauhuelokuvissa esiintyy fantastista, mutta myös paranormaalia ja yliluonnollista.
Tyttö synnyttää monia mukautuksia. Hänet nähdään elokuvissa Ring Virus (Kim Dong-bin, 1999), The Ring (Gore Verbinski, 2002) ja viimeisessä elokuvassa: The Circle 2 (Hideo Nakata, 2005).
3) Godzilla

Ishirô Hondan vuonna 1954 valmistunut elokuva on ensimmäinen suurista elokuvista, ja se on ensimmäinen pitkässä sarjassa, jossa on tehty lukuisia uusintafilmatisointeja kautta aikojen ja joka jatkuu yhä tänä päivänä uusilla elokuvilla. Tässä tieteistoimintaelokuvassa dinosaurus nousee meren syvyyksistä pintaan ydinräjähdyksen jälkeen. Se ilmestyy vähitellen elokuvaan ja aiheuttaa verilöylyjä monissa paikoissa, myös Tokiossa.
Tämä hirviö saattaa edustaa ydinvoiman vaaroja ja tuhota syntyvän sivilisaation. Godzilla on yksi parhaista elokuvista.
Se on varmasti jättänyt jälkensä elokuvahistoriaan. Alkuperäisen elokuvan katsominen ennen kaikkia sen uusintaversioita antaa aivan uudenlaista syvyyttä Godzillaa kautta aikojen ilmentäneisiin ja elokuvateattereissa menestyneisiin olentoihin.
2) Battle Royale

Japanilainen ohjaaja Kinji Fukasatu toi Battle Royalen valkokankaalle vuonna 2000. Heti ensimmäisistä näytöksistä lähtien elokuvantekijä oli valtava menestys. Tämä japanilainen elokuva on sovitettu kirjailija Kōshun Takamin samannimisestä kirjasta.
Toiminnan ja odottelun genressä tämä elokuva kertoo nuorten teinien tarinan nykypäivän Japanissa ja jopa tulevaisuudessa. Nuoret kuvataan Japanin nykymuodin mukaisesti, ja he ovat tottelemattomia ja alttiita väkivallalle.
On sovittu, että joka vuosi arvotaan yksi luokka, joka lähtee matkalle syrjäiseen paikkaan. Oppilailla on kolme päivää aikaa tappaa toisensa tai heille annetut kaulakorut räjähtävät ja tappavat heidät.
Tässä elokuvassa koulutus on tarinan keskiössä, ja elokuvan julisteessa on luokkakuva. Koulutus on erittäin tärkeä arvo japanilaisessa kulttuurissa, ja tämä elokuva on väkivaltainen muistutus siitä.
1) Seitsemän Samuraita

Tämän artikkelin paras japanilainen elokuva, tai ainakin se, jolla on ollut suurin vaikutus seitsemänteen taiteeseen, on epäilemättä Seitsemän samuraita. Tämä vuoden 1954 elokuva on luultavasti Akira Kurosawan (Rashōmon, Ran) tunnetuin elokuva.
Koko länsimaissa tunnettu (traileri ja mukautettu tekstitys) Seitsemän samuraita kertoo tarinan samuraijoukosta, jonka talonpoika värvää keskiaikaisessa Japanissa taistelemaan maaseudun rosvoja vastaan.
Se herättää ajatuksia yksilöstä ja yhteisestä hyvästä, mutta myös vastuusta pitää huolta omastaan. Elokuva oli erittäin menestyksekäs, ja se vaikuttaa edelleen elokuvamaailmaan, sitä esitetään jopa televisiossa ja se on inspiroinut monia mangoja ja muita tuotteita, kuten perinteisiä japanilaisia vaatteita.
—-
Japanilainen elokuva tarjoaa meille hienoja elokuvia, jotka ovat jättäneet jälkensä historiaan, mutta puhumattakaan japanilaisesta animaatiosta. Japanilaiseen animaatioon kuuluu myös monia ohjaajia (Miyazaki, Miyamoto…) ja monia kuuluisia elokuvia (Nausicaa, Prinsesse Mononoke, Chihiro og heksene, Tulikärpästen hauta…).