Japanilainen Blogi

Mikä on Kokeshi Merkitys?

Mikä on Kokeshi Merkitys?

Ihmisiä on aina kiehtonut luoda itsestään malleja taidetta, koristelua ja/tai leikkiä varten. Monet näistä koriste-esineistä ovat patsaita, mutta monet ovat myös nukkeja.

Nukkeja on monia eri malleja ja tyylejä. Joissakin kulttuureissa ne ovat vain koristeellisia askartelutuotteita, joilla lapset leikkivät, kun taas toisissa nuket ovat syvällä perinteisissä tavoissa, kansantarinoissa ja sisäpiirin vitseissä.

Japani on tunnettu siitä, että siellä on monenlaisia nukkeja, täysikokoisista ja erittäin yksityiskohtaisista nukeista pieniin puu- tai jopa paperinukkeihin. Joskus nämä nuket on tehty vauvojen, lasten, jopa sankareiden ja jumalien muotoisiksi.

Niitä käytetään aina erityistapahtumissa, kuten Hinamatsurissa, joka on kirjaimellisesti nukkejen päivä, tai kansallisessa lastenpäivässä. Japanilaisia nukkeja sijoitetaan myös pyhäköihin, koteihin, annetaan lahjaksi tai myydään matkamuistoina.

Mikä on kokeshi-nukke?

kokeshi-nukkeja

Japanissa on yksitoista erilaista perinteistä nukkea. Niitä ovat muun muassa Kimekomi-nuket, Hina Ningyo -nuket, Daruma-nuket, Okiagari Koboshi -nuket ja ennen kaikkea Kokeshi-nuket, vain muutamia mainitakseni. Kun keskitymme Kokeshi-nukkeihin, huomaamme, että ne eroavat hieman muista niiden muodon ja yksinkertaisen muotoilun vuoksi.

Kokeshi-nukkeja on erikokoisia; ne voivat olla 12, 18 tai 125 cm korkeita, ja ne koostuvat pääasiassa paksusta sylinterimäisestä puukepistä, joka muodostaa vartalon, ja pyöreästä puupallosta, joka muodostaa pään. Se eroaa muista nukeista siinä, että sillä ei ole näkyviä raajoja, jotka edustaisivat käsiä tai jalkoja, vaan ainoastaan tynkä, johon on kaiverrettu viivoja.

Kaikkia Kokeshi-nukkeja ei valmisteta samasta puusta; monet käyttävät mieluummin ohraa tai “Mizukoa”, kun taas toiset suosivat kirsikkapuun tummanruskeaa painoa. Toiset käyttävät japanilaista vaahteraa, “itaya-kaede”. Puun on kuitenkin käytävä läpi pitkä kuivausprosessi, joka voi kestää jopa viisi vuotta, ennen kuin sitä voidaan käyttää.

Pintakuvioinnissa kasvot on maalattu käsin hyvin pienin ja hienoin yksityiskohdin, ja Kokeshi-silmät ovat yleensä vain kaksi rakoa tai pistettä. Tämän vuoksi se ei ole yhtä ilmeikäs kuin tavalliset nuket. Kokeshi-nuken vartalo on koristeltu kukka-aiheilla.

Vartalon maalaamiseen perinteisesti käytetyt värit vaihtelevat punaisesta, mustasta ja/tai keltaisesta yhdistelmäväriin tai yksittäisiin väreihin, vaikka nykyaikaisemmissa kaupallisissa Kokeshi-nukkejen versioissa on erilaisia asuja, värejä ja kuvioita.

Kokeshi-nukkejen alkuperä

kokeshi-nuket

Kokeshi-sanan etymologiaa ei ole virallisesti dokumentoitu, mikä jättää tilaa spekulaatioille. Sana “kokeshi” on alun perin kirjoitettu hiragana, ei kanjilla, mikä mahdollistaa jokaisen äänneyhtymän merkityksen analysoinnin. Parasta, mitä voit tehdä, on olettaa, ja juuri niin ihmiset ovat tehneet. Tämä on paljastanut kokeshi-nukkejen historian mahdollisen pimeän puolen.

Tavu “ko” voi tarkoittaa kahta asiaa: joko “pieni” tai “lapsi”. Sana “keshi” voi tarkoittaa “unikkoa” tai “nukkea”. Yhdistämällä nämä kaksi sanaa saadaan “pikku unikko”, mikä on myönteinen tapa kääntää kokeshi. Sana “puu” voi tarkoittaa myös “ki” tai “ko”, ja “keshi” voi tarkoittaa myös suoraan “nukkea”, joten jotkut väittävät, että se tarkoittaa yksinkertaisesti puunukkea.

Synkkä tarina

Asiaa voi kuitenkin tarkastella myös toisella tavalla. Sen sijaan, että se olisi kirjaimellisesti “keshi”, sana keshi voidaan ottaa myös sanasta “kesu”, joka tarkoittaa teknisesti pyyhkimistä.

Yhdistämällä nämä kaksi määritelmää, “lapsi” ja “pyyhkiä”, saat linkkejä lapsenmurhaan, jota valitettavasti tapahtui melko usein Japanin köyhillä alueilla Edo-kaudella. Kun lapsi kuolee, he jättävät joskus kokeshi-nuken talon pyhäkköön edustamaan ja kunnioittamaan lapsen sielua.

Kukaan ei voi sanoa varmasti, kumpi etymologia on oikea. Toiset väittävät, että Kokeshi-nukella ei ole mitään yhteyttä laajalle levinneeseen lapsenmurhaan, vaan sitä kutsutaan Kokeshiksi, koska eräs sen valmistajista viittasi tuolloin yritykseensä nimellä Kokeshi-nukke.

Kuinka käyttää kokeshi-nukkeja?

kokeshi

Kokeshi-nukkeja käytettiin 1800-luvulla sekä matkamuistoina Japanista että leluina, ja myöhemmin niistä tuli muotia. Nykyään niitä myydään edelleen matkamuistoina ja käytetään keräily- ja koriste-esineinä.

Ne eivät kuitenkaan ole yhtä suosittuja lasten keskuudessa, sillä teknologia, pelit ja lelut ovat kehittyneempiä ja niitä löytyy ostoskeskuksista. Jos nykypäivän japanilaisten teini-ikäisten tai aikuisten keskuudessa otettaisiin esille ajatus kokeshi-nukesta, se yhdistettäisiin usein seksileluun, ehkäpä sen muodon vuoksi.

Se, että se yhdistetään koomisesti seksileluun, ei tarkoita, että kaikki näkevät sen sellaisena. Sen kiehtovan historian ja japanilaiseen kulttuuriin liittyvien yhteyksien vuoksi se on aina mukava lahja läheisillesi, jos näet sitä myytävän jollakin Japanin-matkallasi.

Kokeshi-nukkejen historia Japanissa

Japanilainen kokeshi

Kokeshi-nuket eivät ole kovin vanhoja; ne ilmestyivät Tohokun alueelle Edo-kauden puolivälissä. Niitä valmistivat taitavat puusepät, joilla oli myös keramiikkataitoja. Tätä käsityötä kutsuttiin nimellä “kijiya“, ja sitä harjoittavia miehiä kutsuttiin nimellä “kijishi“.

Kaikki alkoi paikassa nimeltä Shinchi Shuraku, Togatta-nimisessä onsenissa Zaon alueella. Niitä myytiin turisteille, jotka tulivat käyttämään kuumia lähteitä, ja niistä tuli niin menestyksekkäitä, että alueen muiden kylpylöiden käsityöläiset alkoivat valmistaa omia kokeshi-nukkejaan.

Niistä tuli myös lasten suosikkilelu. Kokeshi-nukke oli ihanteellinen lahja kaikille pienille japanilaisille tytöille, pienistä lapsista, jotka käyttivät niitä hampaiden hankkimiseen, vanhempiin lapsiin, jotka ostivat niitä posliininukkejen sijasta (puu on halvempaa) taloudellisten rajoitusten vuoksi.

Lisäksi jotkut maanviljelijät uskoivat, että Kokeshi-nukella leikkiminen toisi onnea sadonkorjuukauden aikana, sillä sadonkorjuun jumalat ilahtuisivat nähdessään lasten leikkivän leluillaan.

Meiji-kaudella näitä nukkeja myytiin ja ostettiin paljon, mikä kannusti valmistajia tekemään lisää. Kokeshi-nukkejen tekijät suhtautuivat intohimoisesti siihen, mitä he tekivät, ja heidän luomiensa nukkejen laatuun. Jotkut heistä saivat palkintoja huolellisesta yksityiskohtien huomioimisesta ja luovasta lahjakkuudesta nukkeja tehdessään. Niitä pidetään nykyään yhtenä Japanin perinteisistä kansantaiteista.

Kokeshi-nukkejen eri tyypit

moderni kokeshi

Joskus kokeshi-nukke on eri tyyppinen riippuen siitä, millä alueella se on valmistettu. Perinteisiä kokeshi-nukkeja (joita kutsutaan myös nimellä dento-kokeshi) on yksitoista eri tyyppiä, joista yleisintä kutsutaan nimellä “Naruko”. Naruko kokeshi-nuket ovat alun perin Miyagin prefektuurista.

Miyagissa Naruko Onsenin kylässä on kokonainen katu nimeltä Kokeshi Street, joka on täynnä käsityöläisiä, jotka ovat erikoistuneet näiden ja muiden erityisten Naruko kokeshi -nukkien veistämiseen.

Toisen maailmansodan jälkeen kokeshi-nukke kehittyi modernimmaksi, ja eri puolilta Japania (ei tietyiltä alueilta) kotoisin olevat taiteilijat ottivat sen käyttöön ja tekivät nukkeja, jotka eivät noudattaneet mitään muita suunnitteluohjeita, mutta muistuttivat perinteisten kokeshi-nukkejen muotoa.

Perinteisessä muodossa jokainen kokeshi-nukke on nimetty sen paikan mukaan, jossa se on veistetty ja myyty, joka on yleensä alueen onsen. Eri tyypit ovat :

  • Tsuchiyu,
  • Yajiro,
  • Togatta,
  • Naruko,
  • Sakunami,
  • Zao Takayu,
  • Hijori,
  • Kijyama,
  • Nambu,
  • Tsugaru/Nuruyu

Miten tehdä Kokeshi-nukkeja?

kokeshi-tuotanto

Oman kokeshi-nuken tekeminen on helppoa. Sinun ei tarvitse tehdä sitä puusta, vaan voit käyttää erilaisia materiaaleja ja jopa kierrättää niitä. YouTubessa on tee-se-itse-videoita, joista saat vinkkejä tarvittavista materiaaleista. Eräs henkilö käytti vanhaa deodoranttitikkua, jossa on pyöristetty pää, voit tehdä samoin.

Tarvitset vain vanhan deodoranttitikun, jossa on pyöreä pää, spraymaalia, tarrapaperia, maalitussin, sakset, koristepaperia ja nauhan. Voit irrottaa pallon ja laittaa sen kannen päälle muodostaaksesi pullan. Kun olet liimannut ja kuivunut, värjää Kokeshin hiukset lakissa olevalla spraymaalilla.

Piirrä Kokeshin kasvojen ääriviivat tarrapaperille (mukaan lukien pyöreä hattu) ja piirrä silmät, nenä, suu ja kasvojen muoto. Muotoile kasvot putken sylinterimäiseen muotoon sopiviksi ja liimaa ne korkkiin.

Suihkuta runko haluamallasi värillä, voit käyttää pohjana valkoista maalia. Kun se on kuivunut, leikkaa neliö koristepaperista (käytä tapettia, jos sinulla ei ole sellaista), kiedo se deodoranttipuikon ympärille ja liimaa se paikalleen. Laita sen ympärille nauha, jotta se näyttää vyöltä. Voit tehdä useita erilaisia malleja, ja parasta on se, että voit hallita kokeshi-nukkeasi täysin.

Kokeshi-nukke tatuointi

Kokeshi-tatuointi

Jos asiakas etsii japanilaisen perinteen ja kawaiin kohtaamista, miksi ei harkitsisi kokeshi-nukketatuointia? Se ei ole liian muodollinen, mutta samalla siinä on ainutlaatuinen tunnelma.

Voit tehdä siitä vieläkin erikoisemman valitsemalla kukat, joita käytät kokeshi-nuken kimonossa. Voit jopa antaa sille symboliikkaa käyttämällä “hanakotobaa” eli japanin kieltä, jossa kukat ilmaisevat tunteita.

Kokeshi-nukke modernissa populaarikulttuurissa

Mii nintendo

Jos olet joskus pelannut urheilua Nintendo Wii -pelillä, tiedät, miltä mii näyttää. Mii on avatar, joka sinun on suunniteltava itsesi näköiseksi, jotta voit käyttää sitä edustamaan itseäsi eri pelejä pelatessasi.

Nintendo otti vaikutteita Kokeshi-nukeista Miitä suunnitellessaan, sillä ne ovat lähes identtisiä. Miisillä on tosin raajat, kuten jalat ja kädet.

Koska kokeshi on yhdistetty vibraattoreihin, monet näistä hierontalaitteista on nimetty kokeshien mukaan ja ne näyttävät täsmälleen samalta, ja yksi niistä on kuuluisa “kokeshi-tanssija“. On parasta tarkistaa, minkä tyyppistä kokeshi-nukkea olet ostamassa.

Kerää Kokeshi-nukkeja

kokeshi-nukkekokoelma

Tue japanilaista teollisuutta ja ryhdy itse näiden käsintehtyjen figuurien keräilijäksi. Se on tuottoisaa liiketoimintaa, joka voi muuttua vuosien mittaan yhä mielenkiintoisemmaksi, varsinkin jos saat käsiisi harvinaisia ja vanhoja nukkeja. Nukkeja on lähes rajattomasti, ja monet niistä ovat edullisia kerätä. Kuka tietää, ne saattavat jopa tuoda sinulle onnea.

Kokeshi-nuket liittyvät monin tavoin Japanin rikkaaseen menneisyyteen. Olivatpa ne sitten todella niin tummia kuin miltä ne näyttävät tai puhtaampia kuin luulet, on mukavaa, että kodissasi on pala historiaa muistutuksena niinkin upeasta maasta kuin Japani.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *