Japanilainen Blogi

Koi-karpin Merkitys

Koi-karpin Merkitys

Koi-karppi on koristekalojen kuningatar, joka on haluttu japanilaisissa puutarhoissa ympäri maailmaa. Sen suuri koko, kirkkaat värit ja pitkä elinikä tekevät siitä erinomaisen japanilaisen eläimen. Mutta mikä on Koi-karpin merkitys japanilaisessa kulttuurissa?

Koi-karppi on Japanissa erittäin tärkeä. Tämä symbolinen kala edustaa rohkeutta, sinnikkyyttä, rohkeutta ja rakkautta. Siksi sillä on tärkeä asema japanilaisessa tatuointitaiteessa. Tämä symboli on erittäin arvostettu japanilaisessa kulttuurissa.

Koi-karppi on saariston kulttuuriperintöä ja ylpeydenaihe erityisesti Yamakoshin kylässä, jossa se on syntynyt. Sitä esiintyy myös suurten japanilaisten mestareiden grafiikoissa ja maalauksissa, niin paljon sitä rakastetaan.

Tutustu tämän legendaarisen japanilaisen kalan alkuperään ja legendoihin!

Koi-karpin alkuperä Japanissa

koi karppi lampi

Ensimmäiset kertomukset Koi-karpeista ovat peräisin viidenneltä vuosisadalta eaa. Kaunista karppia kasvatettiin Kiinassa ja Koreassa ennen kuin se saapui saaristoon, jossa se tuotiin Niigatan maakuntaan.

Alun perin se oli tavallinen tumma karppi, joka tuotiin maahan kiinalais-japanilaisten hyökkäysten aikana. Japanilaiset ovat vuosisatojen ajan kasvattaneet karppeja riisipeltoja ruokkivissa lammikoissa pääasiassa ruokavalion monipuolistamiseksi.

Tiesitkö? Ensimmäinen koi tai kohaku ilmestyi 1800-luvulla odottamattoman kromaattisen mutaation jälkeen. Tuloksena oli ensin punaisia, sitten valkoisia ja lopulta kaksivärisiä yksilöitä. Karppia alettiin arvostaa sen kirkkaiden värien vuoksi, jotka antoivat sille esteettisiä ominaisuuksia. Tämä on alku Koi-karpin kasvatukselle koristetarkoituksiin, ja useiden risteytysten jälkeen maakunnassa syntyi noin sata keltaista, oranssia, punaista ja mustaa karppilajiketta.

Japanissa niitä kutsutaan “Nishikigoiksi” (värillisiksi kaloiksi), ja niitä kasvatetaan intohimoisesti erityisesti Yamakoshi kylässä, joka on tehnyt niistä muusansa. Paikkaa pidetään maailman parhaana koipuistona, jossa on kaikkein halutuimmat lajit. Paikalliset kasvattajat pitävät kaloista varmasti hyvää huolta. Talvella niitä pidetään kalalammikoissa ja kesällä riisilammikoissa.

koi karp yamakoshi kasvatus

Vuonna 1914 koista tuli suosittuja Tokiossa järjestetyn suuren näyttelyn ansiosta, jossa kahdeksan karppia tarjottiin keisarille. Nämä makeanveden korut ovat menestyksensä uhreja, ja niitä viedään kaikkialle maailmaan.

Nykyään koikarpeista on tullut hyvin arvokkaita. Keräilijät, jotka etsivät harvinaisimpia lajikkeita, voivat ostaa näitä kaloja huutokaupasta jopa kahdensadan tuhannen dollarin hintaan.

Japanilaiset arvostavat haluttujen lajien joukossa erityisesti tancho-karppia, sillä sen turkki on valkoinen ja sen päässä on punainen laikku, joka muistuttaa maan lippua.

Koi-karpin ominaisuudet

Koi-karppi

Tämä legendaarinen eläin voi saavuttaa yli metrin pituisen koon ja painaa noin 15 kiloa!

Nämä suuret kalat elävät parvissa ja ovat varsin seurallisia muiden makean veden kalojen kanssa. Ne tarvitsevat suuria tiloja selviytyäkseen, minkä vuoksi niitä ei näe akvaarioissa vaan ulkolammikoissa.

Koi-karppi on kaikkiruokainen, ja se syö pääasiassa leviä ja mutapohjan kasveja, jotka se löytää piikkiensä avulla. Ne syövät myös pieniä nilviäisiä ja hyönteisiä. Mitä korkeampi veden lämpötila on, sitä enemmän karppi syö ja sitä suuremmiksi ne kasvavat. Tiesitkö, että se voi jopa tulla syömään kädestäsi, jos totutat sen siihen?

Talvella, kun lämpötila laskee, ne suojautuvat kylmältä piiloutumalla mudan alle puolivarjoiselle alueelle.

Koi-karppi elää keskimäärin noin 20 vuotta, mutta jotkut yksilöt voivat elää jopa 70-vuotiaiksi.

Koi-karpin legenda ja Keltaisen joen synty

koi karppi legenda

Tsukioka Yoshitoshin (1839-1892) karppipaino “Koi”.

Kerron teille legendan, jota japanilaiset vanhemmat haluavat lukea lapsilleen.

“Joka vuosi kolmantena kuukautena tuhannet karpit lähtevät merestä uimaan Keltaista jokea ylöspäin. Uimarit uivat uomiaan rohkeasti heiluttaen vastavirtaan vastavirtaan ja kohtaavat Lohikäärmeportin vesiputouksen luona. Sanotaan, että lohikäärmeportti on niin voimakas, että se iskee kuin sadan soturin nuolet.

Onnistuakseen matkallaan koi-karppi joutuu kohtaamaan monia esteitä, saalistajia, virtauksen, kalastajia ja monia vaaroja. Heistä vain kaikkein rohkeimmat pääsevät näiden rajujen vesiputousten huipulle. Sitten ne muuttuvat lohikäärmeiksi, joilla on kauniit kultaiset suomut. Toiset toistavat kokemuksen joka vuosi.”

Nämä karpit ovat erittäin motivoituneita! Hieno esimerkki sinnikkyydestä, jota kannattaa seurata erityisesti koulussa.

Tämä legenda muuten inspiroi kuuluisaa Pokémon Magicarpea.

👉 Löydä koi karp -symboli japanilaisista suosikkituotteistasi!

Koi-karpin symboli ja merkitys

kodomo no hi

Koi-karpin tiedetään tuovan rauhaa ja hiljaisuutta aasialaisiin puutarhoihin. Henkisellä tasolla se ilmentää voimaa ja sinnikkyyttä elämän haasteiden edessä, jotta voi edetä eteenpäin.

Tiesitkö myös, että japanilaisille opiskelijoille annetaan Koi-kortteja onnea kokeisiin?

Japanilaisessa kulttuurissa se edustaa myös ylöspäin suuntautuvaa liikkuvuutta, mikä on erityisen ilmeistä 2000-luvulla. Se on miehekkyyden ja voiman symboli, ja se on hyvin läsnä Kodomo no hi -seremoniassa tai aiemmin Tango no Sekku -seremoniassa. Tämä on lastenjuhla, joka järjestetään Japanissa joka 5. toukokuuta.

Festivaali liittyy enemmän nuoriin poikiin, ja sen juuret ovat Kamatura-kaudella, jolloin samuraiden nuorille pojille annettiin ensimmäiset haarniskat. Nykyään muinainen rituaali symboloi ylpeänä nuoren miehen paikkaa yhteiskunnassa.

Kodomo no hi -tapahtuman aikana japanilaiset ripustavat koi-parien muotoisia viirejä, jotka edustavat koko perheen uintia vastavirtaan. Isää edustaa musta karppi, äiti muistuttaa punaista karppia, ja jokaisella lapsella on oma kalansa.

Tämän perinteen on tarkoitus tuoda onnea kotitalouteen ja olla rohkeuden esimerkki tuleville sukupolville. Tänä päivänä lapset ottavat iiriskylpyjä isän ritarillisen hengen säilyttämiseksi ja juovat joskus sakea.

Koi-karpin lajikkeet ja symboliikka

Koikarpinin lajikkeet

Japanilaisessa symboliikassa on useita erilaisia japanilaisia karppeja.

  • Jos etsit terveyttä ja pitkäikäisyyttä, valitse Chagoï, yksivärinen karppi, jossa ei ole metallinhohtoa.
  • Jos haluat hengellisyyttä, musta Utsurimono-karppi, jossa on värillisiä täpliä, on juuri sitä, mitä tarvitset.
  • Tarvitsetko rahaa? Valitse kultainen tai Yamabuki koi karppi.
  • Kun on kyse kunniasta, pidän enemmän Tanchosta, jonka punainen täplä muistuttaa Japanin lippua.
  • Benigoi-karppi, jonka väri on voimakkaan punainen, on intohimoisen rakkauden symboli.
  • Lopuksi suosittelen Kujaku-karppia, joka tuo onnea.

Merkitys koi karp tatuointi

koi karppi tatuointi

Tatuoinnilla voi olla useita merkityksiä riippuen väristä, merkityksestä ja mukana olevista elementeistä.

Virtaa vastaan tatuointi muistuttaa meitä näiden kalojen rohkeudesta ja sinnikkyydestä, jotka uivat vastavirtaan kutuaikana, aivan kuten Keltaisen joen legenda. Koi-karppi symboloi kunnianhimoa, sinnikkyyttä ja tahdonvoimaa päivittäisten vaikeuksien ja elämän suurten koettelemusten edessä.

Pasifistisen luonteensa ja kollektiivisen vaistonsa ansiosta se herättää myös rakkauden, yhteyden toisiin ihmisiin ja erityisesti perheeseen. Se liitetään myös hedelmällisyyteen ja lapsiin, koska se munii paljon munia. Lopuksi tämä värillinen karppi osoittaa polun, jota pitkin voi seurata kohtalonsa täyttämiseksi.

Koi-karpens symbolik har inga fler hemligheter för dig!

Jos olet lukenut tämän artikkelin loppuun asti, ymmärrät paremmin, miten japanilaiset ovat kiintyneet koi-karppiin, tähän legendaariseen kalaan, joka esteettisten ominaisuuksiensa lisäksi ilmentää kauniita henkisiä arvoja.

👉 Oletko intohimoinen koi-karppi? Samaistutko arvoihin, joita tämä värikäs kala kantaa mukanaan?

Jos näin on, älä unohda vierailla myymälässämme, josta löydät monia tuotteita, joissa tämä legendaarinen kala esiintyy. Käytä ylpeänä sen arvoja tällä Japanilainen karppi Koi T-paidalla tai koristele kotiasi tällä Japanilainen karppi Koi-seinätaulu.

Kanka Japan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *