Japanilainen Blogi

Japanin 11 Edustavinta Symbolia

Japanin 11 Edustavinta Symbolia

Mikä on Japanin edustavin symboli? Tähän kysymykseen on useita vastauksia. Emme puhu japanilaisesta kalligrafiasta, katakanasta tai japanilaisista kanjeista, vaan tunnetusta ja arvostetusta tunnuksesta.

Japanin kulttuuri ja historia on niin laaja, että löydät monia tunnettuja symboleja, jotka ovat hyvin tyypillisiä kirsikankukkien maalle. Ja muuten, sisällytetäänkö kirsikankukat myös tähän rankingiin?

Jos haluat tutustua japanilaiseen maailmaan paremmin, suosittelemme tutustumaan japanilaisiin vaatteisiin.

Tässä ovat Japanin 11 edustavinta symbolia.

1. Geisha: taiteellinen nainen

Geisha

Geisha (芸者) on japanilainen termi taiteellisesti taitaville naisille. Hän pukeutuu joka päivä ylelliseen kimonoon, vahvaan meikkiin ja tuuheisiin hiuksiin. Hänen vaatteisiinsa liittyvät yleisimmät lisävarusteet ovat tuuletin tai sateenvarjo.

Tullakseen geishaksi naisen on ensin opiskeltava erityisesti tätä tarkoitusta varten suunnitellussa koulussa, jossa hänelle opetetaan erilaisia tanssi- ja käsityötekniikoita, yleistä kulttuuria ja tärkeiden seremonioiden suorittamista.

Kaikkien geishan käyttämien koristekerrosten tarkoituksena on erottaa hänet ympäröivästä todellisuudesta. Taiteellisesti hedelmöittyneestä naisesta tulee näin paitsi japanilaisen taiteen elävä symboli myös mystiikan, viisauden ja piilossa olevan kauneuden symboli.

2. Kimono: tyypillinen japanilainen asu.

Kimono

Kimonot ovat täydellinen perinteinen japanilainen asu! Se tarkoittaa kirjaimellisesti “jotakin, jota käytät vartalossasi”. Se on ollut olennainen osa japanilaista kulttuuria tuhansien vuosien ajan, ja koko maailma tunnustaa sen. Pukeutuminen kimonoon on japanilainen taidemuoto, joka on yhä suositumpi länsimaisten matkailijoiden keskuudessa ja josta on tulossa pakollinen Japanissa.

Aikaisemmin kimono osoitti kantajansa yhteiskuntaluokan. Itse asiassa kimonolle, jota kaikki käyttivät, oli pukeutumissäännöt, ja kimonolle oli pukeutumissäännöt. Värit osoittivat sosiaaliluokkaa tai siviilisäätyä. Vaatteet itsessään edustivat koko symboliikkaa ja sisälsivät yhteiskunnallisia viestejä.

Jotta voisit tutustua tähän perinteiseen tapaan entistä paremmin, olemme jo laatineet artikkelin, jossa kerrotaan kaikki (tai melkein kaikki) japanilaisesta kimonosta.

3. Sakura: Japanin kukat

Kirsikankukka

Japaniksi Sakura (桜) tarkoittaa kirsikankukkaa. Japania kutsutaankin syyttä kirsikankukkien maaksi. Joka vuosi maaliskuun lopulla ja huhtikuun alussa puut tuottavat tuhansia upeita vaaleanpunaisia nuppuja, joista syntyy aivan upeita terälehtiä. Siksi japanilaiset juhlivat tätä tilaisuutta erityisellä tavalla nimeltä hanami (花見), joka tarkoittaa kirjaimellisesti “kukkien katselua”.

Tähän aikaan vuodesta kukat ovat täydellisessä kukassa, hotellien ja lentojen hinnat nousevat, ja monet matkailijat matkustavat seuratakseen kirsikankukkien jalanjälkiä esimerkiksi japanilaiseen puutarhaan. Tämä aasialainen symboli muistuttaa meitä nuoruudesta, elämän katoavaisuudesta ja myös siitä, että kevät on pian tulossa.

Kirsikankukat tuovat aina tyylikkään ilmeen. Jos haluat siirtyä täysin epätyypilliseen, mutta hyvin ylevään genreen, tämä Kimono Cardigan on täydellinen, samoin kuin sen kirsikankukat ja Koi-karppi.

4. Samurai: japanilainen ritari.

Samurai

Samurait olivat muinaisia japanilaisia sotureita, jotka olivat täysin omistautuneita isännälleen, keisarilleen. Heitä ohjasivat kunnia ja kirjoittamaton bushidō-koodi (武士道 – soturin tie). He ansaitsivat kaikki keisarilliset tunnustukset, joihin heillä oli oikeus rohkeutensa ansiosta.

He eivät koskaan luopuneet pääaseestaan, katanasta, joka symboloi heidän jatkuvaa taistelutahtoaan ja oli itsessään samuraiden sielu. Nämä japanilaiset soturit ovat rohkeuden, uskollisuuden ja sinnikkyyden symboli.

5. Bonsai: onnellisuuden miniatyyripuut

Bonsai

Itse asiassa kääpiöbonsain (盆栽) kasvattamisen taito on peräisin Kiinasta, mutta nykyään sitä pidetään yhtenä Japanin symboleista. Tämä johtuu siitä, että bonsain viljelystä tuli laajalle levinnyt itämainen perinne samuraiden maassa.

Heidän kuvansa on monissa matkamuistoissa, vaatteissa, maalauksissa ja tietenkin japanilaisissa puutarhoissa ja muissa julkisissa paikoissa. Joskus heitä on jopa temppeleissä tai pyhäköissä.

Bonsai merkitsee onnea ja onnellisuutta ja auttaa luomaan zen-ilmapiirin.

6. Manga: Japanilaiset sarjakuvat

Manga One Piece

Manga (kanji: 漫画) on yksinkertaisesti japanilainen sarjakuva. Tämä tarinankerronnan muoto on hyvin suosittu Japanissa, ja sarjakuvien tekijät saavat usein suuria voittoja. Tunnetuimmista tarinoista tehdään usein elokuvia tai televisio-ohjelmia, jotka lähetetään ympäri maailmaa. Mangoja on monenlaisia.

Jotkut sarjakuvat käsittelevät varsin hauskoja aiheita, kun taas toiset käsittelevät vakavampia aiheita. Yksi suosituimmista mangatyypeistä on josei manga (女性漫画). Näiden sarjakuvien sisältö on suunnattu pääasiassa kypsille tytöille, sillä niissä käsitellään lähinnä japanilaisten tyttöjen yleisiä ongelmia.

Olitpa sitten Tokiossa, Kiotossa tai missä tahansa muualla Japanissa, tunnet mangatunnelman kaikkialla ympärilläsi! Jos olet mangafani, tunnet luultavasti Demon Slayer -animen, joka kasvattaa suosiotaan. Cosplay on myös hyvin suosittua Japanissa!

7. Pyhä Fuji-vuori: paikka, joka on pakko nähdä.

Fuji-vuori

Fuji (富士山) on yksi Japanin tunnetuimmista symboleista. Se ei ole vain vuori, vaan myös aktiivinen tulivuori. Se on myös maan korkein huippu (3766 metriä merenpinnan yläpuolella), ja sen sisällyttäminen Unescon maailmanperintöluetteloon vahvistaa sen kauneuden. Se on yksi parhaista paikoista, joissa kannattaa vierailla Japanin-matkalla.

Ei ole yllättävää, että alueella on vaikea olla törmäämättä muihin turisteihin, vaikka vuorta ympäröi valtava maa-alue ja lähistöllä on monia turistireittejä. Turistisesongin huipulla on pitkät jonot, mutta kiipeämisen jälkeen avautuvat upeat näkymät ovat sen arvoisia.

Japanilaisille itselleen Fuji on pyhä vuori, ja jokaisen nousevan auringon maan kansalaisen pitäisi käydä siellä ainakin kerran elämässään. Jokainen, joka pääsee huipulle, voi pitää itseään suurmiehenä. Buddhalaisuudessa kiipeäminen on metafora valaistumisen tielle.

8. Maneki-neko : kissafiguurit

Maneki Neko

Japanilaiset ovat vahvasti kiintyneitä perinteisiinsä, kulttuuriinsa ja tapoihinsa, mutta myös kulttuuriinsa. Siksi Japanissa kissojen kuvia on lähes kaikkialla. Miksi kissat? Japanilaisten mukaan ne tuovat onnea ja vaurautta. Nousevan auringon maan asukkaat ovat erityisen ihastuneita Maneki-Nekoon (招き猫), eli japanilaiseen kissahahmoon, jolla on kohotettu tassu.

Tämäntyyppiset hahmot sijoitetaan usein ravintoloiden tai pyhäköiden sisäänkäyntiin, jossa ne “toivottavat” vierailijat tervetulleiksi, ja niitä myydään myös matkamuistoina turisteille. Japanissa vieraillessasi kannattaa ostaa yksi näistä figuureista, jotta näet, onko kissan onnea todella olemassa!

Kaupasta löytyy myös suuri määrä Maneki Nekoja yksinkertaisen patsaan tai säästöpossun muodossa.

9. Origami: taittopaperin taitto

Origami

Kuten edellä mainittu bonsai, origami (折り紙) on peräisin Kiinasta. Taidemuodosta tuli kuitenkin hyvin suosittu Japanissa, ja siellä se alkoi kukoistaa.

Origami liittyykin vahvasti nousevan auringon maahan. Nämä upeat paperihahmot on usein järjestetty ja käsitelty erikoisella tavalla. Näitä paperihahmoja koottaessa ei saa koskaan käyttää saksia, liimaa tai muita koristeita.

Tämä on origami-taiteen todellinen ilmiö: kyse on taideteosten luomisesta vain käsillä, paperilla ja luovuudella. Eri puolilla Japania on myös erityisiä origamimuseoita.

Saadaksesi idean ja kokeillaksesi sitä, käy Wikipedian sivulla, jossa on upeita origamikuvia ja jopa kuvallinen opetusohjelma!

10. Kurki: japanilainen hyvien uutisten sanansaattaja

Japanilainen kurki

Eläimistä puhuttaessa olisimme voineet puhua koipareista tai käärmeistä, mutta huomiomme kiinnittyi japanilaiseen kurkeen (tsuru – 鶴). Se on onnen, uskollisuuden ja pitkäikäisyyden symboli. Epäuskoiset japanilaiset käyttävät tätä symbolia eri tilaisuuksissa hyvän onnen merkkinä.

Se esiintyy yleensä origamin muodossa, ja nosturihahmoja käytetään usein hääkoristeina. Symbolin on tarkoitus osoittaa nuoripari jakamattomuutta ja ikuista onnea. Lisäksi japanilaiset uskovat, että henkilö, joka kokoaa 1 000 origami-nosturia, saa unelmansa toteutumaan.

Erityisen menestyksekkäitä ovat japanilaisten nostureiden tekemät mallit. Esimerkiksi tämä japanilainen haori on yksinkertaisesti kaunis!

11. Daruma – sokea onnennukke

Daruma

Japanilaisilla on myös oma matrjoshka (venäläinen nukke). Daruma (ダルマ達磨) on eräänlainen patsasnukke, joka horjuu, kun sitä kosketetaan, mutta ei koskaan kaadu, vaan palautuu nopeasti tasapainoon ja alkuperäiseen asentoonsa. Tämä nuken ominaisuus viittaa todelliseen elämään ja viittaa siihen, että aina voi nousta ylös, aivan kuten Daruma.

Darumat ovat kuitenkin sokeita, eli niillä on silmät mutta ei pupilleja. Kun japanilainen asettaa elämässään tavoitteen, kuten uran tai koulutuksen, hän maalaa daruma-nuken vasempaan silmään pupillin, jotta se katsoo aina kohti tavoitetta.

Kun tavoite on saavutettu, nuken omistaja voi maalata toisen pupillin oikeaan silmään. Tämän jälkeen järjestetään daruma-kuyō-seremonia, jossa nukke poltetaan ja omistaja voi ostaa uuden, suuremman nuken, jotta hänen toiveensa ja unelmansa voivat toteutua.

Yhteenvetona voidaan todeta, että japanilaisessa kulttuurissa on monia mielenkiintoisia tapoja ja taikauskoja. Useimmat niistä ovat hyvin myönteisiä ja kertovat onnellisuudesta ihmisten elämässä. Tämän vuoksi japanilaisten on luultavasti helpompi selvitä erilaisista haasteista ja ongelmista, koska he uskovat ansaitsevansa onnen.

Koska he ovat kasvattaneet bonsaipuuta jo vuosia, koonnut yli 1000 origamijuurikasta tai heillä on maneki-neko-kissa taskussaan. Ehkä ei olisi huono ajatus päästä hieman lähemmäksi onnea käyttämällä jotakin japanilaista symbolia?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *