Japanilainen lohikäärme on kaukana länsimaisesta tulta hengittävästä lohikäärmeestä, mutta nousevan auringon maassa se on silti kiehtova ja symbolinen olento. Sillä on tärkeä asema Aasian mytologiassa, jossa monet legendat viittaavat tähän luonnonvoimaan.
Japanilainen lohikäärme, joka tunnetaan myös nimellä ryū (龍) tai tatsu (竜), on länsimaisesta lohikäärmeestä poiketen käärmeen kaltainen olento ilman siipiä. Se on voiman ja vallan symboli, ja sitä kunnioitetaan ja kunnioitetaan Japanissa.
Oletko valmis oppimaan lisää tästä majesteettisesta, legendaarisesta eläimestä?
Japanilainen lohikäärme kaikessa loistossaan
Ensinnäkin japanilainen lohikäärme tunnetaan yhtenä buddhalaisuuden suojelijoista. Se esiintyy monissa uskonnollisissa rakennuksissa jumalien suojelemiseksi veistosten tai maalausten muodossa.
Se on kiinalaista alkuperää, ja siihen liittyvät legendat ovat peräisin Kiinasta ennen kuin ne levisivät koko Aasiaan.
Tiesitkö, että lohikäärmeen erikoisuutena on sen kaulaan kätketty pyhä helmi, joka antaa sille kaikki nämä voimat? Miehet arvostavat sitä suuresti, ja se tuo onnea ja viisautta sille, jolla se on hallussaan.
Japanilaisen lohikäärmeen muotokuva

Tällä myyttisellä eläimellä on pitkä, suomujen peittämä käärmeen vartalo, eikä sillä ole siipiä. Se muistuttaa ulkonäöltään useiden eläinten risteytystä, sillä siinä on matelijan vartalo, tiikerinluut, kotkan kynnet, karvainen kamelin pää, härän korvat ja peuran sarvet. Hänen demoniset silmänsä korostivat hänen villiä ulkonäköään. Toisin kuin kiinalaisella serkullaan, japanilaisella lohikäärmeellä on kuitenkin vain kolme kynttä viiden sijaan.
Ennen kuin olennosta tulee lohikäärme, se käy läpi useita kehitysvaiheita, jotka kestävät tuhansia vuosia. Ensin se on käärme, sitten se muuntuu karpiksi, ja muutamaa vuosisataa myöhemmin se kehittää kuuluisan vuohenparran ennen kuin se saa kynsijalat ja hännän. Pitkän metamorfoosin päätteeksi sille kehittyy sarvet äänten erottamiseksi ja lopulta kampa, jonka avulla se voi lentää aikuisena.
👉 Tutustu koi-karpin legendaan ja Keltaisen joen syntyyn. Tämä tarina lohikäärmeiden alkuperästä on hieno esimerkki sinnikkyydestä!
Tämä matelija on tunnettu pitkäikäisyydestään, ja se elää pääasiassa vesiympäristössä, minkä vuoksi se on usein kuvattu japanilaisissa taideteoksissa vedessä.
Japanilaisen mytologian mukaan tällä olennolla on ylivoimainen voima muuttua, laajentaa kehoaan tai jopa muuttua näkymättömäksi. Se voi myös saada ihmisen ulkonäön (kuten elokuvassa Henkien kätkemä).
Vaikka hän osaa lentää, se ei ole hänen päävoimansa, sillä hän muistuttaa enemmän käärmettä kuin lintua. Olemme siis kaukana stereotyyppisestä eurooppalaisesta lohikäärmeestä, joka liukuu ilmassa jättimäisillä siivillään ja puhaltaa tulta.
Japanilaisen lohikäärmeen alkuperä
Japanilainen lohikäärme juontaa juurensa maailmankaikkeuden alkuperää koskeviin legendoihin. Pian taivaan ja maan luomisen jälkeen syntyi seitsemän sukupolvea kameja (japanilaisia jumalia). Lohikäärmeet olisivat ilmestyneet muiden olentojen ohella suojelemaan heitä taivaallisten jumalien vartijoina.
Japanilaisessa mytologiassa niiden sanotaan hallitsevan meriä ja taistelevan jumalien puolesta.

Lohikäärmeen puhdistuslähde – Higashi Hongan-ji -temppeli, Kioto.
Lohikäärmeitä on 5 erilaista:
- Taivaallinen lohikäärme, kamelien vartija,
- Henkinen lohikäärme, tuulen ja sateen jumala…
- Maanpäällinen lohikäärme, jokien ja valtamerten vartija.
- Aarteita säilyttävä lohikäärme, jalokivien vartija.
- Keisarillinen lohikäärme, Kiinan dynastian symboli.
Japanilaisen lohikäärmeen symboliikka
Kuten luonto, joka ilmentää voimaa, valtaa ja arvaamattomuutta, tämä matelija voi olla vaarallinen tavallisille ihmisille.
Ennen kaikkea lohikäärme on kuitenkin hyvän onnen merkki ja yleensä hyväntahtoinen. Lisäksi se tuo onnea, vaurautta ja menestystä, ja japanilaisessa kansanperinteessä se symboloi viisautta, sinnikkyyttä ja kuolemattomuutta.
Japanissa lohikäärmettä pyydetään houkuttelemaan sadetta ravitsemaan maata.
Japanilaiset legendat lohikäärmeestä
Vuonna 712 julkaistussa muinaisessa Kojikissa, joka sisältää monia legendoja Japanin ja shintolaisjumalien alkuperästä, useat myytit pyörivät lohikäärmeen ympärillä. Tunnetuimpia näistä ovat luultavasti legendat Yamata no Orochista ja Watatsumista.
Legenda Yamata no Orochista, joka on vanhin

Yamata No Orochi” Eitaku Sensei / ”The fight between Susanoo and Yamata no Orochi” Chikanobu Toyohara
Yamata no Orochi, joka tunnetaan myös nimellä Orochi, oli paha olento, jolla oli kahdeksan häntää ja kahdeksan päätä ja joka vaelsi lähellä Hijoen jokea Izumon kaupungissa. Kukin pää edusti luonnon elementtejä, kuten vettä, maata, tuulta, tulta, salamaa, valoa, pimeyttä ja myrkkyä. Sen punaiset silmät muistuttivat veren väriä. Hänen ruumiinsa oli niin pitkä, että se ulottui kahdeksan kukkulan ja kahdeksan vuoren yli. Vaikuttavaa kuitenkin!
Hänen selässään näkyi sypressipuita ja sammalta, ja hänen vatsassaan oli verijokia. Legendan mukaan lohikäärme söi joka vuosi nuoren tytön. Kaikki Koshin maakunnan asukkaat säikähtivät tätä julmaa hirviötä.
”Eräänä päivänä, kun Izumon kuningas oli aikeissa uhrata kahdeksannen ja viimeisen tyttärensä pedon rauhoittamiseksi, Susanoo, myrskyn jumala, ehdotti sopimusta: taistella lohikäärmettä vastaan vastineeksi tytön kädestä.
Voittaakseen lohikäärmeen Susanoon oli ovelasti vapautettava 8 tynnyriä sakea huijatakseen vihollisensa. Yamata no Orochi joi vastustamattomasti jokaisen pisaran jumalallista juomaa ennen kuin nukahti.
Silloin Susanoo syöksyi hirviön kimppuun ja tappoi sen katkaisemalla sen kahdeksan päätä yksi kerrallaan. Kun hän leikkasi kilpailijansa auki, hän löysi sisältä pyhän miekan nimeltä Kusanagi no Tsurugi, jonka hän myöhemmin tarjosi sisarelleen Amaterasulle, auringon jumalattarelle.”
Voidaan kuvitella, että tämä tarina kuvastaa menneisyydessä tehtyjä ihmisuhreja, joilla vastakkaisten heimojen vihaa yritettiin lievittää, ja että lohikäärmeen ruumiista löytynyt miekka edusti kauan odotettua, erittäin tehokkaan aseen hankkimista vaikean taistelun voittamiseksi.
Jos haluat tietää lisää, lue artikkelimme Susanoon legendasta vs. lohikäärme Yamata no Orochi! Saat tietää lisää tästä uskomattomasta myrskynjumalasta ja salaperäisestä Kusanagin miekasta…
Tarina Watatsumista, lohikäärmekuninkaasta ja meren jumalasta

Watatsumi, joka tunnetaan myös nimellä Ryujin, on lohikäärmekuningas ja meren ja valtamerten suuri jumala. Tämän lohikäärmeen tunnistaa sen valtavasta koosta ja pitkistä viiksistä. Hän on vuorovesien herra ja hallitsee kaikkia vesieliöitä. Kuningas on antelias ja toivottaa haaksirikkoutuneet tervetulleiksi upeaan vedenalaiseen palatsiinsa.
”Eräänä päivänä eräs hänen kauniista tyttäristään nimeltä Otohime tapasi Hoorin, miehen, joka vaelsi merellä koukkua etsien. He rakastuivat ja päättivät asua yhdessä Watatsumin palatsissa.
Useiden vuosien jälkeen Hoori, joka kärsi kyllästymisestä, halusi palata ja asua maalla, mutta hän pelkäsi veljensä reaktiota, kun tämä sai tietää, ettei ollut löytänyt koukkuaan. Kuningas oli ystävällinen ja päätti kutsua valtakuntansa palvelijat kysymään heiltä, olivatko he nähneet hänen etsimänsä esineen. Onneksi kala oli juuri niellyt sen.
Sen jälkeen Hoori saattoi palata rakastettuun maahansa vaimonsa, lohikäärmejumalattaren kanssa.”
Legendan mukaan heidän pojanpojastaan tuli Japanin ensimmäinen keisari. Siksi keisareiden sanotaan olevan kamien jälkeläisiä.
Myytti Ryujinista ja meduusasta, hauska tarina

Merijumala Ryujinista on olemassa toinenkin legenda.
”Kun hänen tyttärensä kärsi parantumattomasta sairaudesta, Ryujin pyysi meduusaa antamaan hänelle apinan maksan. Tuolloin nilviäisellä oli vielä luut ja luita.
Meduusa teki niin ja etsi nisäkästä. Kun hän löysi apinan, apina kertoi, että hänen maksansa oli varastettu. Meduusa palasi kuninkaalleen tyhjin käsin.
Ryujin tajusi nopeasti, että apina oli pilkannut heitä, ja raivoissaan hän murskasi meduusan koko painollaan.”
Siitä lähtien meduusa on muistuttanut nykyistä nilviäistä, joka on litteän muotoinen ja luuton.
Lohikäärmeen merkitys japanilaisessa kulttuurissa
Joka kevät japanilaiset kunnioittavat lohikäärmeitä Tokiossa Kinryu no mai -seremoniassa, joka järjestetään pääkaupungin vanhimmassa buddhalaistemppelissä Senso-jissa Asakusassa.
Kultainen lohikäärme kulkee uskonnollisen rakennuksen ympäri kahdeksan tanssijan kantamana. Sen ruumis on 18 metriä pitkä, ja siinä on peräti 8888 suomua. Siinä on paljon kasia! Se ei ole yllättävää, koska se on buddhalaisten fetissi. Kultainen lohikäärme palaa Tokioon myös 18. lokakuuta krysanteemifestivaalin aikana.

Kinryu no mai Kultainen lohikäärmetanssi, Senso-ji-temppeli, Tokio
Jos vierailet kauniissa Japanissa, pidä silmäsi auki lohikäärmeiden varalta shintolaisissa rakennuksissa lähellä jokia.
Unescon maailmanperintökohteena olevalla Miyajiman pyhällä saarella sijaitseva Itsukushhiman pyhäkkö on merkittävä paikka Japanissa, jossa vedotaan lohikäärmeisiin. Jos vierailet zen-buddhalaistemppelissä, näet niitä varmasti katossa.
Japanilaisen lohikäärmetatuoinnin merkitys
Lohikäärme on hyvin yleinen tatuointiteema kaikkialla maailmassa sen vahvan symboliikan, myyttisen luonteen, astrologisten merkitysten ja majesteettisen ulkonäön vuoksi.
Olemme kaikki samaa mieltä siitä, että lohikäärmetatuointi herättää kunnioitusta. Tämä myyttinen olento on viisas ja hyväntahtoinen, mutta arvaamaton ja vaarallinen, jos sitä provosoi. Onko teillä sama luonne? Tämä tatuointi saattaa olla sinua varten.

Japanilainen lohikäärme ryū ei enää pidä salaisuuksia sinulta.
Kaikki nämä japanilaisia lohikäärmeitä kunnioittavat tapahtumat, legendat, teokset ja rakennukset osoittavat, miten syvälle tämä erikoinen olento on juurtunut japanilaiseen kulttuuriin vuosisatojen ajan.
Tästä lähtien voit tehdä vaikutuksen ystäviisi kertomalla heille Yamata no Orochin legendasta.
Kiehtovatko japanilaiset lohikäärmeet ja niiden symboliikka sinua? Anna sen näkyä sisustamalla kotisi tällä japanilaisella maalauksella lohikäärme Ryu!