Japanilainen Blogi

Japanilaiset Jumalat: Luettelo ja Mytologia

Japanilaiset Jumalat: Luettelo ja Mytologia

Shintolaisuudessa Kotoamatsukami (天津神), joka tarkoittaa “selvästi taivaallisia Kameja”, on Japanin varhaisjumalien yleisnimitys. Japanilaiset jumalat ilmestyivät, kun maailmankaikkeus luotiin. He kaikki syntyivät Takamagaharassa, taivaan valtakunnassa ja jumalien kodissa.

Japanilaisessa mytologiassa kolme ensimmäistä jumalaa olivat Ame-no-Minakanushi (天之御中主神), Takamimusubi (高御産巣日神) ja Kamimusubi (神産巣日神). Hieman myöhemmin jumalten asuinpaikkaan liittyi vielä kaksi jumalaa: Umashiashikabihikoji (宇摩志阿斯訶備比古遅神) ja Amenotokotachi (天之常立神). Nämä viisi jumalaa kuuluvat siis ensimmäiseen jumalien sukupolveen.

Seuraavaa jumalien sukupolvea kutsutaan nimellä “Kamiyonanayo“, ja tähän sukupolveen kuuluivat Izanagi-no-Mikoto ja Izanami-no-Mikoto, joita pidetään kaikkien muiden jumalien isänä ja äitinä japanilaisessa mytologiassa. Tämä sukupolvi on suosituin, ja se on tietenkin tämän artikkelin aiheena.

Izanami

Tänään Kanka Japan esittelee 10 japanilaista jumalaa, joilla on uskomattomia tarinoita ja jotka ovat vaikuttaneet suoraan joihinkin suosikkimangoihisi.

Termi “Kami” voidaan japaniksi kääntää “jumalaksi” mutta myös “hengeksi“, mikä selittää, miksi elementtiä kohti ei aina ole yhtä jumaluutta. Shintolaisuudessa jokaisella esineellä maan päällä on henki ja siten oma Kami.

Luettelo japanilaisista jumalista :

Tässä on lyhyt luettelo 14 suosituimmasta japanilaisesta Kamista japanilaisesta mytologiasta.

  1. Izanami: luomisen ja kuoleman jumalatar, hän oli jumala Izanagin ensimmäinen vaimo.
  2. Izanagi : maailman ja Japanin luoja, hän on jumalatar Izanamin aviomies.
  3. Amaterasu : auringon jumalatar
  4. Hachiman : sodan jumala ja Japanin kansan suojelija.
  5. Omoikane: Viisauden, älykkyyden ja pohdinnan jumalatar.
  6. Tsukuyomi : kuun ja yön jumala.
  7. Susanoo : meren ja myrskyn jumala
  8. Inari : riisin, sadonkorjuun ja hedelmällisyyden jumalatar.
  9. Saruta-hiko : Maan jumala ja Amano-Uki-Hashin vartija.
  10. Uzume: onnellisuuden, aamunkoiton ja ilon jumalatar.
  11. Ryūjin : meren jumala, jolla on lohikäärmeen ulkonäkö.
  12. Shinigami : Kuoleman jumala
  13. Raijin : ukkosen ja salaman jumala
  14. Fūjin : Tuulen jumala, joka näyttää ihmismuodossa olevalta demonilta.

Japanilainen tulen jumala: Kagutsuchi

Japanilainen tulen jumala

Kagutsuchi, joka tunnetaan myös nimillä Hi-no-Kagutsuchi, Homusubi tai Hino kagu tsuchi no kami, on Shintōn tulijumala.

Japanilaisessa kulttuurissa kyläläiset pelkäsivät tulta suuresti. Tuohon aikaan suurin osa kaupunkien rakennuksista oli tehty puusta ja oljista. Tämä tulen pelko teki Kagutsuchista japanilaisille tärkeän ja arvostetun jumaluuden. Hänelle tehtiin monia shintolaisia rituaaleja ja uhreja hänen vihansa lievittämiseksi.

Kagutsuchi-no-kami syntyi Japanin luojajumalien Izanamin ja Izanagin liitosta. Valitettavasti Kagutsuchin syntymäkuumuus oli niin voimakas, että hän tappoi äitinsä. Hänen isänsä ei kestänyt tätä traagista tapahtumaa ja mestautti oman poikansa miekallaan, kuuluisalla Totsuka-no-tsurugilla.

Tämä terä on sinulle tuttu, jos olet lukenut artikkelimme Yamata no orochista, japanilaisen mytologian pelottavasta käärmeestä.

izanagi ja izanami

Raivostuneena hän leikkasi Kagutsuchin kahdeksaan osaan, jolloin syntyi kahdeksan japanilaista vuorenjumalaa, jotka tunnetaan myös nimellä Yama-no-Kami. Nämä jumalat ovat Japanin vuorten ja tulivuorten suojelijoita. Niiden sanotaan myös olevan silta maan ja jumalten valtakunnan välillä.

Hänen verestään syntyi myös kahdeksan muuta jumalaa, kaikki miekan mestareita, mukaan lukien kuuluisa ukkosenjumala Takemikazuchi-no-kami ja hänen veljensä Futsunushi, miekan kami. Vaihtoehtoisen legendan mukaan Izanami synnytti ennen kuolemaansa neljä muuta kamia, joille hän antoi raskaan tehtävän vartioida Kagutsuchia.

Japanilainen auringon jumalatar: Amaterasu

Shintolainen auringon jumalatar

Amaterasu Omikami, joka tarkoittaa “suurta jumaluutta, joka valaisee taivaan”, on auringon jumalatar, mutta ennen kaikkea shinto-uskonnon tärkein jumaluus. Amaterasu hallitsee myös Takama no Haran valtakuntaa, joka on kamien valtakunta.

👉 Tutustu varastossa olevaan Haori Amaterasu Kimonoon, joka on ainutlaatuinen malli, joka on saanut inspiraationsa Japanin perinteisestä tyylistä.

Hänet tunnetaan myös nimillä Oho-hir-me-no-muchi tai Amaterasu-oho-hiru-me. Amaterasu on Izanamin ja Izanagin tytär, joka teki hänestä taivaan hallitsijan.

Kun hänen isänsä Izanagi oli päässyt pakenemaan manalasta, Luoja-Jumalan oli suoritettava puhdistusrituaali Woto-joessa. Hänen vasemmasta silmästään syntyi hänen tyttärensä Amaterasu.

Hän on myös kahdeksanpäisen käärmeen kukistaneen myrskyjumala Susanoon vanhempi sisar. Hän ja Amaterasu riitelivät niin usein, että jumalatar karkotti hänet maan päälle.

Japanilainen myrskyjen jumala

Yksi Amaterasun pojista on Ama-no-Oshiho-Mimi. Hän oli yksi ensimmäisistä jumalattaren lapsista, joille uskottiin maan valtakunta. Mutta hän kieltäytyi äitinsä tehtävästä, kun hän näki maan päällä vallitsevan epäjärjestyksen.

Japanilainen veden jumala: Suijin

Termi Suijin, joka tarkoittaa kirjaimellisesti “veden ihmisiä“, saattaa viitata shintō-uskonnossa esiintyviin moniin hyväntahtoisen veden jumalattaren taivaallisiin ja maallisiin ilmentymiin.

Tarujen mukaan järvissä, lammikoissa, vesilähteissä ja kaivoissa voi nähdä monenlaisia mytologisia ja maagisia olentoja. Suosituimmat vesikamit ovat käärmeitä, lohikäärmeitä, ankeriaita, kaloja ja kilpikonnia.

Mutta varo, näitä vesieläimiä ei pidä sekoittaa Mizu no Kamisamaan (水の神様), kalojen suojelijaan ja hedelmällisyyden, äitiyden ja synnytyksen suojelijaan. Tätä shintō-jumalatarta kunnioitetaan suuresti pyhäköissä kaikkialla Japanissa. Lisäksi maaseudulla on hänelle omistettuja suuria patsaita.

Japanilainen veden jumala

Tämä jumaluus on erityisen suosittu niiden keskuudessa, jotka haluavat yksinkertaisen ja mutkattoman synnytyksen.

Mizu no Kamisama liittyy myös buddhalaiseen Benzaiten-jumalatariin, joka on myös veden jumalatar. Esityksissään hän liittyy usein äitiyteen ja synnytykseen. Hän on myös yksi Japanin seitsemästä suotuisasta jumaluudesta.

Japanilainen salaman jumala: Raijin

Raijin on yksi shintolaisuuden vanhimmista jumalista. Hän on Japanin saarten luojien Izanagin ja Izanamin suora jälkeläinen. Ukkosenjumala on Fūjinin, mutta myös jumalatar Amaterasun ja kuuluisan Susanoon veli.

Japanilainen salaman jumala

Hän syntyi jumalatar Izanamin hiiltyneestä ruumiista, joka kuoli Kagutsuchin syntymän aikana. Useiden legendojen mukaan Raijin sai äidiltään tärkeän tehtävän palauttaa Izanagi kuolleiden valtakuntaan.

Vaikka japanilaiset kunnioittavat ja pelkäävät Raijinia, häntä pidetään japanilaisessa mytologiassa myös yokaina eli demonina. Tästä huolimatta maanviljelijät arvostavat häntä edelleen suuresti, ja he eivät epäröi rukoilla häntä ja antaa hänelle uhrilahjoja suuren kuivuuden aikana. Salamat auttaisivat lannoittamaan riisipeltoja.

Raijin on yksi kameista, joka edustaa myös yhtä Japanin saarista, ja mytologian mukaan hän asuu vuorilla.

Yhdessä veljensä Fujinin, tuulen jumalan, kanssa he haastavat toisensa jatkuvasti kaksintaisteluun siitä, kuka on taivaan todellinen herra.

Japanilainen tuulen jumala: Fūjin

Japanilainen tuulen jumala

Jonathan Hammersin japanilainen tuulijumala – Artstation

Fūjin (風神) eli huilu on japanilainen tuulen jumala, joka on veljensä tavoin yksi vanhimmista shintolaisista jumalista.

Hän näyttää pelottavalta demonilta, jolla on ihmismäinen muoto ja vihreä iho. Legendojen mukaan hänellä on aina mukanaan suuri pussi, joka sisältää tuulenpuuskia. Japanilaisessa taiteessa tämä jumaluus kuvataan usein yhdessä veljensä Raijinin, salaman, ukkosen ja myrskyn jumalan, kanssa.

Fūjinin sanotaan myös olevan kuuluisan japanilaisen sanan “Kamikaze” alkuperä. 1300-luvun lopulla jumalan sanotaan torjuneen mongolien laivoja luomalla merelle monia myrskyjä, jotka estivät vihollisia lähestymästä Japanin rannikkoa.

Japanilainen Lippis Kamikaze

Tämä pyhä tuuli ja jumalallinen väliintulo sai lempinimen “Kamikaze”. Vaikka tämä jumaluus on voimakas, japanilaiset arvostavat sitä suuresti. Tietenkin niin kauan kuin jälkimmäinen ei lähetä taifuuneja kohti Japanin saaristoa.

Japanilaisen maan jumala: Saruta-hiko

Japanilainen maan jumala

Saruta-Hiko Okamia pidetään Ame No Ukihashin voimakkaana vartijana, joka on Japanin mytologian kuuluisa taivasilta, joka yhdistää maan ja jumalten valtakunnan. Kojikissa, kuuluisassa tarina- ja legendakokoelmassa, hän on myös kaikkien maallisten jumalien johtaja.

Hän on myös ensimmäinen jumaluus, joka estää Amaterasun pojanpoikaa Ninigi-no-Mikotoa astumasta maan päälle, kun tämä laskeutuu Takamagaharasta.

Mytologian mukaan hän oli karismaattinen ja hyvin vaikuttava mies, jonka tunnisti ulkonevasta nenästä, hänellä oli pitkä parta ja hänellä oli jalokivillä koristeltu pelottava miekka. Saruta-hiko on yksi maan kuudesta jumalasta, mutta myös ainoa maanpäällinen jumaluus, jolle on annettu titteli “Okami”, joka tarkoittaa kirjaimellisesti “suuri kami”.

Ame No Ukihashi

Häntä palvotaan tietenkin kaikkialla Japanissa, mutta erityisesti Tsubaki Jinjassa Mien prefektuurissa ja Saruhiko Jinjassa Iseissä. Sarutahiko Ôkami edustaa voimaa, mikä osittain selittää hänen tittelinsä taistelulajien johtajana.

Japanilainen kuoleman jumala: Shinigami

Sana “Shinigami” muodostuu kahdesta muusta japaninkielisestä sanasta: “Shi” ja “Kami”. Nämä sanat tarkoittavat kirjaimellisesti “kuolemaa” ja “jumalaa”.

Japanilaisessa mytologiassa maailman sanotaan olevan täynnä Kameja. Kaikella maailmassa on henki, jumala, joka hallitsee sitä. Niinpä on taivaan Kami, johon Amaterasu, Raijin tai Fūjin kuuluvat.

Jokien Kami, kuten Suijin ja Mizu no Kamisama, ja tietenkin kuoleman Kami, lempinimeltään “Shinigami”.

Japanilainen kuoleman jumala

Shinigamien tehtävänä on kehottaa kuolevaisia kuolemaan. Japanissa ei siis ole vain yhtä kuolemanjumalaa, toisin kuin länsimaiden kuuluisassa viikatemiehessä. Ensimmäinen jumala, jota pidetään tällaisena jumalana, on Izanami, koska hän oli ensimmäinen, joka toi kuoleman kuolevaisten maailmaan.

Japanilainen meren jumala: Ryūjin

Ryujin on japanilaisen mytologian lohikäärmeen kaltainen merenjumala. Hän on vastuussa vuorovesistä ja edustaa sekä meren vaaroja että sen etuja. Koska hän oli saarelainen, kaikki japanilaiset palvoivat häntä.

Tämä jumaluus on yksi Intian ja myös Kiinan mytologian kahdeksasta lohikäärmekuninkaasta. Hän on meren ja myös käärmeiden herra, joita muinaiset japanilaiset pitivät eräänlaisina lohikäärmeinä.

Japanilainen meren jumala

Käärmeitä pidettiin myös Ryujinin sanansaattajina, joiden avulla kuningas pystyi myyttien mukaan pitämään suoraa yhteyttä ulkomaailmaan palatsistaan, joka sijaitsi meren alla tai sammuneen tulivuoren järvessä.

Jumalalla on pyhäkköjä eri puolilla Japania, erityisesti maaseudulla, jossa kalastus ja sateet maataloudelle ovat tärkeitä paikalliselle väestölle. Taiteessa Ryujin kuvataan yleensä merilohikäärmeenä tai jättiläiskäärmeenä. Hänellä voi olla Japanin valtaa ja monarkiaa edustava maaginen jalokivi, jolla jumala voi hallita vuorovesiä.

Japanilainen sodan jumala: Hachiman

Minamoto-klaani

Hachimania pidettiin paitsi sodanjumalana myös Japanin kansan suojelijana. Hän ruumiillisti käsitteen “rauha voiman kautta”. Valkoiset kyyhkyset ovat tämän sodanjumalan symboli, ja ne nähdään usein hänen lähettiläinään shintolaisissa myyteissä.

Japanilaisessa mytologiassa Hachiman tunnettiin myös kuuluisana keisari Ojinina. Legendan mukaan sodanjumala oli Minamoto-klaanin suojelija, ja häntä arvostettiin suuresti.

Joidenkin tarinoiden mukaan Hachiman oli itse asiassa Minamoto-klaanin ensimmäisen samurain, Yoshi-Iyen, isä ja tarjosi hänelle jumalallista apua tämän sotaretkillä Ainu-heimoja vastaan.

Yksi Japanin suosituimmista tarinoista kertoo Minamoto no Yoshitsunesta, joka pyytää Hachimania antamaan vettä hänen kuiville joukoilleen. Hachiman vastasi myönteisesti poikansa rukoukseen. Hän käski jälkimmäisen ampua nuolen kiveen, joka sai veden virtaamaan.

Japanilainen riisin jumala: Inari

Japanilainen riisin jumala

Japanilaisessa mytologiassa Inari on riisinviljelyn suojelija. Hänen sanotaan edistävän vaurautta, ja erityisesti kauppiaat ja kauppiaat kunnioittavat häntä.

Shintōssa legendaarinen Inari on myrskyjumala Susanoon poika. Joissakin shintō-pyhäköissä riisinjumala yhdistetään myös ruoan jumalatar Ukemochi no Kamiin. Inarin kuvaus vaihtelee myyttien mukaan.

Hänet kuvataan joko parrakkaana miehenä, joka ratsastaa valkoisella ketulla, tai tyylikkäänä, pitkätukkaisena naisena, joka kantaa riisisatoa.

Kettu, joka symboloi sekä hyväntahtoisuutta että pahuutta, on joskus tunnistettu Inarin lähettilääksi. Ei ole harvinaista, että riisijumalalle omistetuissa pyhäköissä ja niiden ulkopuolella on suuri määrä ketunpatsaita.

Shinigami seinataulu

Tähän päättyy japanilaisten jumalien mytologiaa käsittelevä artikkelimme. Sen lisäksi, että nämä jumalat ovat vaikuttaneet japanilaiseen kulttuuriin ja elämäntapaan, ne ovat esiintyneet myös monissa suosikkimangoissasi.

Jos pidät mytologiasta yhtä paljon kuin me, voit saada poikkeuksellisen alennuksen koko kaupasta tarjouskoodilla “KAMI10“. Toivomme, että tämän alennuksen avulla voit muuttaa yhden huoneesi japanilaisen sisustuksen.

Lopuksi, jos pidit tästä artikkelista, älä epäröi JAKAA sitä sosiaalisissa verkostoissa, mutta myös TILAA uutiskirjeemme saadaksesi tietoa kaikista tulevista artikkeleistamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *