Japanilainen Blogi

Japanilaiset Eläimet, Niiden Merkitys Japanilaisessa Kulttuurissa

Japanilaiset Eläimet, Niiden Merkitys Japanilaisessa Kulttuurissa

Kauan sitten noin 65 prosenttia Japanin pinta-alasta oli asumatonta. Tietenkin oli monia niin sanottuja japanilaisia eläimiä. Japanin kaltaisessa maassa on suuri määrä lajeja, jotka muodostavat sen luonnonvaraisen eläimistön, mikä on varsin epätavallista.

Joillakin näistä eläimistä on ollut merkittävä rooli uskomattomissa tarinoissa ja legendoissa vuosisatojen ajan. Siksi he esiintyvät japanilaisessa kansanperinteessä todellisina kuuluisuuksina. Nämä japanilaiset eläimet ovat legendoina tärkeitä symboleja nousevan auringon maassa.

Lisäksi ei ole epäilystäkään siitä, etteikö näillä olentoilla, olivatpa ne sitten legendaarisia, symbolisia tai jopa pyhiä, olisi etuoikeutettu asema japanilaisessa mytologiassa. Karppi-koi, Feeniks, Kurki, Tanuki, Lohikäärme ja muut… Kutsumme sinut tutustumaan japanilaisiin eläimiin ja niiden symbolisiin eroihin tässä postauksessa.

Legendaariset japanilaiset eläimet

Japanissa on monia legendaarisia olentoja, jotka esiintyvät perinteissä ja lähes kaikissa lastentarinoissa. Taiteilijat ovatkin saaneet inspiraatiota näistä legendaarisista eläimistä vuosisatojen ajan. Tässä ovat tunnetuimmat niistä.

Suojeleva leijonakoira: Komainu

Komainu

Komainu on Egyptin sfinksin ja myöhemmin Kiinan ja Intian leijonien innoittama eläin, joka on koiran ja leijonan välimuoto. Siksi ne voidaan tunnistaa shintolaispyhäkköjen ja buddhalaistemppelien sisäänkäynneillä.

Siksi näiden eläinten patsaiden tehtävänä on torjua kaikki pahat henget ja suojella jumalia. Lisäksi leijona-koiratyypit symboloivat voimaa ja vahvuutta hyvin lihaksikkaan ruumiinsa, suuren harjakarvapeitteensä ja terävien kynsiensä ansiosta.

Japanilaisten eläinten keskuudessa niitä pidetään pyhien paikkojen vartijoina. Niitä on myös aateliskaupunkien ja hallintorakennusten edustalla.

Lohikäärme: mahtava legendaarinen peto

Japanilainen lohikäärme

Monien vuosisatojen ajan lohikäärme on ollut kiehtova olento. Tämä majesteettinen käärmemäinen olento, kamelien vartija, on luonut maineensa arvaamattomuutensa ja voimansa ansiosta.

Lohikäärmettä juhlitaan Kinryu no mai -festivaalin aikana. Tämä eläin esiintyy yleisimmin tatuoinnissa ja japanilaisessa kulttuurissa.

Lisäksi sitä pidetään muodonmuutosten kuninkaana, sillä se viittaa viisauteen ja kuolemattomuuteen. Kaikista lohikäärmeitä koskevista legendoista vanhin kertoo Yamata no Orochista.

Feeniks: lintu, joka nousee tuhkasta.

Phoenixin

Feeniks on hyvin läsnä Kanda Matsur -festivaalin aikana. Se on hämmästyttävä lintu, jota japanilaiset kutsuvat edelleen nimellä Houou. Japanilainen feeniks muistuttaa riikinkukkoa, jolla on pyrstö ja pitkät värilliset höyhenet.

Tämä legendaarinen tulieläin ilmentää uudelleensyntymistä, elämän kiertokulkua, voittoa ja kuolemattomuutta. Tämä lintu on itse asiassa paljon yleisempi japanilaisessa taiteessa, jossa se on usein kuvattu riikinkukon rinnalla, joka itsessään on hyvin todellinen lintu.

Kun feeniks yhdistetään lohikäärmeeseen, se edustaa keisarillista pariskuntaa, toisin sanoen itse valtaa.

Pyhä japanilainen varis: Yatagarasu

Yatagarasu

Japanilaisella variksella on kolme jalkaa: yksi jalka edustaa maata, toinen jalka taivasta ja kolmas jalka ihmisiä. Japanilaisista eläimistä Yatagarasu viittaa aurinkoon.

Nykyään se on lintu, joka nauttii suurta kunnioitusta. Toisaalta sitä pidetään erittäin haitallisena eläimenä. Japanilaisessa mytologiassa tämä lintu tulee jumalilta auttamaan ihmisiä.

Legendan mukaan se myös kulki keisarin mukana ja opasti häntä, kunnes hän saapui Yamatoon. Lisäksi japanilaista varista käytetään jalkapallon tunnuksena.

Valkoinen käärme: Benzaite-jumalattaren lähettiläs.

Benzaite valkoinen käärme

Valkoinen käärme on myös onnekas eläin japanilaisissa legendoissa. Tämä eläin on Benzaiten-jumalattaren lähettiläs, jota kunnioitetaan Japanissa hyvin erityisellä tavalla. Japanilaisessa kulttuurissa on hyvä enne kohdata valkoinen käärme, jumalattaren sanansaattaja.

Se on itse asiassa matelija, joka tuo paljon vaurautta kaikille, jotka ylittävät sen tien. Valkoinen käärme on sammakon tavoin usein japanilaisissa lompakoissa. Tämä tuo rahaa tai houkuttelee onnea. Se on siis yksi japanilaisista eläimistä, jotka symboloivat vaurautta.

Japanilainen yksisarvinen: Kirin

Japanilainen yksisarvinen kirin

Kirin on sarvineen, hevosta muistuttavine vartaloineen ja kavioineen hämmästyttävä eläin. Se on hyvin samanlainen kuin länsimaissa tunnetut yksisarviset. Toisaalta se on japanilainen versio gilinistä, joka on paljon yleisempi Kiinassa.

Kirin on siis kimeerinen eläin, jolla on myös paljon suomuja, lohikäärmeen pää ja härän häntä. Lisäksi sillä on kyky hengittää tulta. Se on hyväntahtoinen olento, joka tulee maan päälle ilmoittamaan rakkaansa kuolemasta tai uuden syntymästä.

Aasialaisen kulttuurin mukaan japanilainen yksisarvinen ilmentää harmoniaa. Eläin on myös esillä Japanissa Kirin-olutmerkissä.

Japanin symboliset eläimet

Japanilaisten legendojen vuoksi jotkin eläimet tunnetaan paremmin kuin toiset, mikä on ajan myötä tehnyt niistä symboleita. Mitä nämä eläimet ovat?

Rohkea kala: Koi-karppi

Japanilainen koi-karppi

Japanissa Koi-karppeja on viljelty intohimoisesti vuosisatojen ajan. Esteettisten väriensa ansiosta tätä koristekalaa arvostetaan sen symboliikan vuoksi. Siksi japanilaisissa legendoissa tätä karppia on kuvattu sinnikkyyden, rohkeuden ja urheuden symboliksi.

Lisäksi tämä kala esiintyy usein taide- ja tatuointimaailmassa. Kodomo no hi -lastenjuhlan aikana se kuitenkin näytetään viirinä esimerkkinä.

Japanin rakastettu kissaeläin: kissa

Japanilainen kissa

Kissa on yksi japanilaisista eläimistä, joilla on hyvä elämä Japanissa. Se on todellakin elegantti ja salaperäinen kissa, jota kunnioitetaan Japanissa suuresti. Niin paljon, että aiemmin sen kesyttäminen oli kiellettyä.

Tämä kissa on japanilaisen kansanperinteen tähti, ja sitä pidetään japanilaisessa perinteessä Maneki Neko -nimellä onnea tuovana eläimenä. Juuri tämä hahmo tekee tervehdyseleen ostoskeskusten sisäänkäynneillä. Se on pieni kissa, joka on saanut vaikutteita japanilaisesta bobtailista.

Eräänlainen kissa, jolla on pieni häntä, joka kiertyy itsensä ympärille. Lisäksi tällä rakastetulla kissalla on tärkeä asema taidemaailmassa, jossa kuuluisat taidemaalarit käyttävät sitä suosikkimotiivinaan.

Rauhan lintu: japanilainen kurki

Japanilainen kurki

Kurki on Japanin pyhä eläin, joka edustaa uskollisuutta ja pitkäikäisyyttä. Se on usein kuvattu paperille ja kankaalle, ja se symboloi onnea. Se on myös 1000 jenin seteleissä. Japanilaisista eläimistä kurki on kaunis lintu, jolla on täysin valkoinen vartalo ja mustat raajat, ja sen päässä on muutama punainen höyhen.

Vaikuttavinta tässä eläimessä on se, että se elää puolisonsa kanssa, kunnes kuolema heidät erottaa. Tämä tekee linnusta rakkauden ja uskollisuuden symbolin. Japanin kurki on kuitenkin laji, joka on käymässä yhä harvinaisemmaksi. Legendan mukaan sinun on pystyttävä taittamaan 1000 paperijuurikasta, jotta toiveesi toteutuisi ja eläisit pidempään.

Sielun heijastus Japanissa: perhonen

Japanilainen perhonen

Perhonen on hyvin erityinen japanilaisessa kulttuurissa, koska se ilmentää poisnukkuneiden sieluja. Japanilainen myytti kertoo, että vainajan henki muuttuu perhoseksi ja lentää ikuiseen elämään. Lisäksi nämä majesteettiset perhoset symboloivat myös naisellisuuden kukoistusta nuorissa naisissa.

Onnen symboli: sammakko

Japanilainen sammakko

Japanissa konnia ja sammakoita kutsutaan nimellä “Kaeru”, joka tarkoittaa japaniksi “paluuta”. Uskotaan, että nämä sammakkoeläimet tuovat onnea kaikille matkustaville.

Siksi jotkut seikkailijat ottavat mukaansa sammakkomuulien suojelua varten koko seikkailun ajaksi ja palatakseen turvallisesti.

Jotkut haluavat myös laittaa lompakkoonsa sammakon, jotta rahat tulevat aina takaisin.

Suojeleva petolintu: pöllö.

Japanilainen pöllö

Japanilaisista eläimistä pöllö on lintu, joka symboloi onnea ja suojelua. Se viittaa myös tietoon, viisauteen ja hyväntahtoisuuteen. Japanilaiset käyttävät sitä yleensä talismaanina.

On kuitenkin olemassa pöllölajeja, jotka toimivat demoneina. Yksi esimerkki on pöllö. Brigitte Bardot -säätiön mukaan tämä on kuitenkin “kaukaa haettu ajatus, joka ei ole kovin hyvä!”.

Saariston pyhä eläin: kani.

Japanilainen kani

Kani on todellinen tähti japanilaisessa kulttuurissa ja kansanperinteessä, ei ainoastaan sen kawaii-kasvojen ja kauniiden kasvojen vuoksi vaan myös sen pyhän luonteen vuoksi. Se on hyvin tunnettu hahmo japanilaisessa mytologiassa.

Sitä löytyy useimmista manga- ja matkamuistomyymälöistä. Lisäksi se on pyhä eläin, jota palvotaan Hakuto-jinja-sinto-pyhäkössä. Pyhäkkö on omistettu Inaban valkoisen kanin legendalle.

Monet avioparit käyvät valkoisen kanin luona saadakseen siunauksia ja yhdistymistä avioliitossaan. Kani on rakkauden ja parantamisen symboli, ja se parantaa myös ihosairauksia.

Pitkän iän ja Japanin symboli: kilpikonna.

Japanilainen kilpikonna

Japanissa kilpikonna symboloi pitkäikäisyyttä ja onnea. Japanilaiset yhdistävät sen myös pyhään vanhaan maahan. Eläin on hyvin läsnä monissa legendoissa, kuten Nihon-Shokissa.

Urashima Taron legendan mukaan mies oli pelastanut kilpikonnavauva, ja vastineeksi pelastetun kilpikonnan äiti kutsui hänet vesivaltakuntaansa.

Japanilaisista eläimistä se edustaa pitkäikäisyyttä.

Japanin kunnioitetuin koira: Akita Inu.

Akita Inu

Akita Inu on japanilainen koira, jonka on aiemmin osoitettu olevan karhunmetsästäjä. Tämä koirarotu on japanilaisten ylpeys. Lisäksi se on arvostetuin koira uskollisuutensa ja rohkeutensa vuoksi.

Siksi sille on omistettu useita patsaita ja tapahtumia. Tämä rotu muistuttaa ulkonäöltään spitziä, mutta on kooltaan suurempi ja sillä on paksu turkki.

Kuten Hachikon tarina kertoo, tämä koira on erityisen uskollinen eläin. Kuuluisa akita odotti kymmenen vuotta isäntäänsä, joka kuoli Shibuyan sodassa.

Viisauden hahmo: japanilainen makakki

Japaninmakakki

Tämä kädellinen, joka tunnetaan edelleen nimellä lumiapina, on viisauden symboli japanilaisessa kulttuurissa. Japanilaisista eläimistä se on helppo tunnistaa tummanpunaisesta rintakehästä ja kasvoista.

Lisäksi eläimellä ei ole häntää, mutta sillä on erittäin paksu turkki, mikä johtuu siitä, että se on sopeutunut alueen ilmastoon välttääkseen jäätymisen. Japanilainen apina on usein esillä O-bon-festivaaleilla tai teatterissa.

Kun vierailet onsenissa tai lähteessä, näet sen todennäköisesti. Se on erittäin hyvä uimari.

Japanilaisen mytologian eläimet, yokai:t

Monissa japanilaisissa uskomuksissa on useita olentoja, joilla on poikkeuksellisia voimia. Nämä ovat henkiä, jotka asuvat Japanin alueella ja joita kutsutaan yokaiiksi. Japanilaisessa kansanperinteessä niitä on paljon. Jotkut niistä muistuttavat eläimiä, toiset taas demoneita tai jopa arkisia esineitä. Ne voivat olla hyvin kiehtovia ja usein jopa pelottavia. Tässä ovat japanilaisen mytologian tunnetuimmat.

Ketun henki : Kitsune

Kitsune

Kitsune on kettu, jolla on monta häntää. Sillä on myös yliluonnollisia voimia. Shintolaisessa uskomuksessa riisinjumalatar Inari käyttää kitsuneja sanansaattajina. Se on eläin, joka voi muuttua kauniiksi naiseksi ja lumota miehet. Lisäksi ketunhenki on hyvin älykäs. Sillä on kyky lukea ajatuksia ja manipuloida niitä haluamallaan tavalla.

Pyhän pesukarhun koira: tanuki

Tanuki

Pesukarhu on sekä yokai että oikea eläin. Sinänsä se on Japanin metsissä elävä koira. Se näyttää enemmän pesukarhulta kuin koiralta. Tämä johtuu sen terävistä korvista, pienestä päästä ja melko paksusta turkista. Valitettavasti tätä eläintä metsästetään turkiksensa vuoksi.

Toisaalta pesukarhukoira on hyvin läsnä japanilaisten kauppojen edessä. Se tuo onnea ja vaurautta. Ne, jotka näkevät sen ensimmäistä kertaa, saattavat järkyttyä suuresti sen näkyvistä kiveksistä.

Ne ovat kuitenkin vaurauden ja onnen symboli. Japanilaiset legendat kuvaavat häntä hahmoksi, jolla on maagisia ja hyvin hauskoja voimia. Japanilaisten eläinten joukossa se on siis vaurauden symboli.

Japanin kissahirviö: Bakeneko

Bakeneko

Kyseessä on mytologinen eläin, joka ei ole kaikkein sympaattisimpia.

Siksi bakeneko näyttää tavalliselta kissalta. Todellisuudessa kyseessä on kuitenkin demoni, joka tekee mitä tahansa vallatakseen kodin.

Sillä on kyky herättää kuolleita tai muuttua ihmiseksi. Japanilainen kissahirviö on siis varsin pelottava eläin.

Japanilaiset eläimet: mitä sinun pitäisi tietää

Kuten olet ehkä huomannut, japanilaisilla eläimillä on erityinen asema ja niitä voidaan jopa kunnioittaa. Japanilaisissa myyteissä ne symboloivat yleensä hyviä enteitä ja tuovat onnea ja onnea.

Mutta on myös niitä, jotka ovat hyvin demonisia! Jos vierailet jonain päivänä Japanissa ja törmäät kilpikonnaan, sammakkoon tai kissaan, älä unohda muistaa sen symboliikkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *