Japanilainen Blogi

Japanilaisen Kimonon eri tyypit

Tunnet varmasti kimonon, maailman tunnetuimman perinteisen japanilaisen vaatteen. Mutta ei ole vain yhtä tyyppiä! Voit helposti löytää yli kymmenen erilaista kimonoa, joita käytetään enemmän tai vähemmän virallisissa tilaisuuksissa riippuen kimonon väristä, kankaasta tai leikkauksesta.

Tänään esittelemme ei-tyhjentävän luettelon japanilaisessa kulttuurissa esiintyvistä kimonoista. Kun olet lukenut tämän artikkelin loppuun, tiedät tarkalleen, mikä kimono se on, jos joskus menet Japaniin, jos haluat käyttää kimonoa tai jos näet jonkun käyttävän kimonoa!

Mutta ei tuhlata enempää aikaa, vaan aloitetaan!

Japanilainen Kimono Naisille

Mikä on Kimono?

Niille, jotka eivät vieläkään tiedä, mikä kimono on, se on yksinkertaisesti perinteinen japanilainen vaate, joka tunnetaan T-muodostaan, levenevistä hihoista, ristikkäisistä sivuista, kirjailuista ja XXL-vyöstä (jota kutsutaan obiksi).

Ennen 1500-lukua kimonoja käytettiin suurelta osin japanilaisen aristokratian kotivaatteena, ja sitten niistä tuli tärkeä vaatekappale japanilaisille miehille ja naisille sekä erityisissä että satunnaisissa tilaisuuksissa.

Kunnes vuonna 1868 Meiji-keisari pakotti miehet käyttämään länsimaista pukua toimistossa. Siitä lähtien kimono on pysynyt Japanissa suosittuna vaatekappaleena, ja sitä käytetään edelleen erityistilaisuuksissa.

Sillä on monia merkityksiä sen värin tai kuvion mukaan. Esimerkiksi indigon värisen kimonon sanotaan karkottavan hyönteisiä ja käärmeitä, kun taas bambukirjontainen kimono symboloi kestävyyttä ja uudistumista.

Ryhmiä japanilaisia naisia kimonoissa

Jokapäiväiset japanilaiset kimonot

Kuten näet, kimono on hierarkkinen ja enemmän tai vähemmän muodollinen mallista riippuen. On kuitenkin 4 kimonoa, jotka ovat hyvin muodollisia ja joita japanilaiset käyttävät säännöllisemmin. Löydetään ne yhdessä!

Komon

Komon (kirjaimellisesti “pienet kuviot”) voi olla naimisissa olevien naisten tai ei. Koko kimono on päällystetty pienillä kuvioilla, jotka on järjestetty säännöllisesti. Se on japanilaisen yhteiskunnan epävirallisin silkkikimono, ja sitä voi käyttää useimmissa arkipäivän tilaisuuksissa, kuten kokoontumisissa, perhevierailuilla, elokuvissa, ostoksilla tai teeseremoniassa.

komon kimono

Yukata

Yukata on kesäjuhlien kimono. Se on tunnettu kirkkaista väreistään ja yksinkertaisesta muotoilustaan. Se on puuvillasta tai polyesteristä valmistettu epävirallinen kimono, jota käyttävät kaikenikäiset miehet ja naiset.

Muihin kimonotyyppeihin verrattuna yukata on helpompi käyttää ja paljon halvempi. Yukatat ovat myös hyvin suosittuja Vietnamissa, ja niitä käytetään usein sarjakuva- ja cosplay-kokouksissa.

Yukata

Jos haluat tietää enemmän tästä kimonotyypistä, olemme juuri kirjoittaneet toisen artikkelin, jossa selitetään yukatan ja klassisen kimonon ero! Koska sitä ei aina ole helppo tunnistaa ensi silmäyksellä.

Tsumugi

Tsumugi-kimono, jota nykyään pidetään tyylikkäänä ja ylellisenä, oli aikoinaan kansan kimono! Se oli tehty melko halvasta silkkikankaasta.

Tämä kangas syntyi Edo-kaudella (1603-1867), jolloin eri yhteiskuntaluokkiin sovellettiin tiukkoja sääntöjä, jotka koskivat myös pukeutumista. Silkki oli varattu aatelisille ja sotureille. Sen vuoksi seerumiviljelijät alkoivat valmistaa omaan käyttöönsä keskinkertaisista silkkilangoista kankaita, joita oli mahdotonta myydä.

Tsumugi kimono

Tätä kangasta, joka epätasaisuutensa vuoksi muistutti enemmän puuvillaa kuin silkkiä, arvostivat suuresti alemmat luokat (kauppiaat, porvarit), jotka tämän kekseliäisyyden ansiosta pystyivät käyttämään rauhassa materiaalia, joka oli heiltä kielletty.

Haori

Haori ei sinänsä ole kimono, mutta sitä pidetään usein sellaisena!

Se on itse asiassa perinteinen japanilainen takki, jonka istuvuus on väljä ja pituus ulottuu tavallisesta takista reiden puoliväliin tai jopa vasikoille asti. Toisin kuin kimonot, ne eivät ole suljettuja, ja niitä käytetään yleensä avonaisina, vaikka jotkin niistä voivat olla suljettuja.

Japanilaiset käyttivät ja käyttävät niitä usein kimonon peittämiseen joko kylmältä suojaamiseksi tai vain tyylin vuoksi. Tämä on yleensä vuorattu silkillä tai joskus puuvillalla.

Haori Kimono

Nykyään on olemassa monia puuvillasta ja polyesteristä valmistettuja malleja, joiden yhdistelmä antaa kevyen ja antiperspiratiivisen ilmeen, joka sopii erinomaisesti kesällä.

Haori-takkeja voivat käyttää sekä miehet että naiset. Sitä käytetään usein japanilaisissa katuvaatteissa, urbaanissa muodissa suoraan Harajukun alueelta! Löydät myymälästämme laajan valikoiman nykyaikaisia haoreja, jos ne houkuttelevat sinua.

Haori-takkia käsittelevässä oppaassamme tarkastelemme tarkemmin sen historiaa ja kerromme, miten sitä kannattaa käyttää.

Muodolliset kimonot

Nyt kun tunnet kaikki epäviralliset kimonot, joita japanilaiset käyttävät arjessa, pienissä tapahtumissa tai kesällä, esittelemme viralliset kimonot.

Välttääksesi virheet, jos sinut joskus kutsutaan häihin tai valmistujaisseremoniaan, tässä ovat 9 tärkeintä kimonoa japanilaisessa kulttuurissa.

Furisode

Furisoden on silkkikimono naimattomille naisille! Se on koristeltu kirkkailla kuvioilla ja kattaa suurimman osan pinnasta. Sana Furisode tarkoittaa “pitkähihaisia”, koska hihojen pituus on 75-125 cm.

Mitä pidempi hiha, sitä muodollisempi se on. Yksinäisille naisille tämä on muodollisin kimono, jota käytetään tilaisuuksissa, kuten teeseremonioissa, juhlissa, hallituksen vastaanottotilaisuuksissa ja häissä.

Furisode kimono

Edo-komon

Edo-Komon on “japanilaisten kimonojen kuningas“! Sitä pidetään sellaisena, koska sitä käyttivät herrat ja samurait. Ihmiset eivät voineet käyttää tätä kimonoa, jossa oli Edo-kaudella hallinneen kuningasperheen perhemalli.

edo-komon kimono

Nykyään vain tuotteet, kuten Japanin hallituksen myöntämä merkintä, saavat kantaa tätä titteliä, ja pieni kourallinen yrityksiä, kuten Matsutsuna, tuottaa edelleen poikkeuksellista kangasta, josta se koostuu. Jos haluat lisätietoja, tässä on erittäin mielenkiintoinen artikkeli, jossa kuvataan perinteistä valmistusprosessia.

Japanilainen Kimono Miehille

Hômongi

Hômongi on silkkikimono, jolle on ominaista, että sen kuviot on keskitetty helmaan, hihoihin ja joskus vartaloon, ja ne peittävät saumat keskeytyksettä (muuten kyseessä on tsukesage).

Hômongi tarkoittaa “vierailun vaatetta”. Se voidaan joskus koristella yhdellä tai kolmella merkintäkerroksella. Naimisissa olevat tai naimattomat naiset käyttävät sitä viihdyttäessään, vieraillessaan, mennessään ravintolaan tai osallistuessaan teeseremonioihin.

Hômongi Kimono

Tsukesage

Tätä kimonoa on joskus vaikea erottaa hômongista, jonka se voi useimmissa tapauksissa helposti korvata. Se sopii myös vähemmän tavanomaisiin tilaisuuksiin (joissa hômongia saatetaan pitää liian hyvin pukeutuneena).

Lisäksi tämän kimonon pehmeät värit tekevät siitä välttämättömän teeseremonioihin osallistujille. Joskus kuviot, joita ei ole kaulassa, ovat hienovaraisempia eivätkä ne muodosta samanlaista harmonista kokonaisuutta kuin hômongissa.

Tsukesage kimono

Iromuji

Iromuji (kirjaimellisesti “tavallinen väri”) on silkkikimono ilman kuviota, ja naimisissa oleville ja naimattomille naisille on vain yksi väri. Se on enemmän tai vähemmän muodollinen riippuen siitä, puuttuuko vaakuna vai onko se läsnä.

Siksi se sopii sekä virallisiin tilaisuuksiin (häät, seremoniat) että epävirallisempiin tilaisuuksiin (ravintolat, vierailut). Se sopii myös erityisen hyvin teeseremoniaan.

Iromuji kimono

Uchikake

Tämä on erittäin muodollinen silkkikimono, jossa on pitkät hihat ja juna, ja se on varattu erityisesti morsiamille tai ammattiartisteille. Se voi olla valkoinen tai punainen, kultainen ja musta. Se on kirjailtu monilla suotuisilla kuvioilla, kuten feeniks, kurki, kilpikonna, bambu, mänty ja luumunkukka.

Sitä käytetään takkina tavallisesti valkoisen turkislakin (kakeshita) päällä, eikä sitä koskaan suljeta obi-vyöllä. Se on tavallaan haorin muodollinen versio.

Uchikake

Tomesode

Tomesode (kirjaimellisesti “kiinnitetyt hihat”) on muodollisin silkkikimono naimisissa oleville naisille. Se on koristeltu yhdellä, kolmella tai viidellä perhemerkillä, ja kuvio (joka voi olla hopeaa tai kultaa) on keskitetty alaosaan. Niitä on kahta tyyppiä: värillisiä (proteesi) tai mustia (kurotomesode).

Muodollisin on viisikerroksinen kurotomesode, jota näkevät erityisesti morsian ja sulhasen äiti häissä. Tämä puku sopii häihin, juhliin, valmistujaisiin tai teekutsuille, mutta se on liian muodollinen ravintolaan, ostoksille tai matkoille.

tomesode

Mofuku

Mofuku on surukimono sekä miehille että naisille. Se on kokonaan musta silkkikimono, johon on painettu viisi kerrosta tunnuksia, ja sitä käytetään valkoisten alusvaatteiden ja tabien päällä. Naisten obi ja muut vaatetustarvikkeet ovat myös mustia. Se on varattu vainajan perheelle ja sukulaisille.

Mofuku kimono

Shiromuku

Tämä täysin valkoinen hääpuku (kimono, kimono ja uchikake) symboloi morsiamen puhtautta, sillä hän on valmis hyväksymään ja omaksumaan appivanhempiensa tavat ja perinteet. Lisävarusteet ovat myös täysin valkoisia (tuuletin, savuketeline, puu, sähkökaapeli, putki…). On olemassa muunnelmia, joissa on muutama ripaus punaista, onnellisuuden väriä par excellence.

Shiromuku kimono

Showens Kimonos

Nyt kun kaikki viralliset ja epäviralliset kimonot on tutkittu tarkkaan, on enää puhuttava kimonoista, joita geishat, esiintyjät ja kaikki muut näyttelijät käyttävät näyttämöllä eri esitysten aikana. Tässä tapauksessa kimonoja on kolme!

Odori Katamigawari

Odori tarkoittaa “tanssia”, joten ymmärrämme heti, että kyseessä on kimono, joka on suunniteltu perinteisten tanssien esittämiseen. Katamigawari tarkoittaa “puoliksi ja puoliksi”, koska sen koristelu on yleensä jaettu kahteen täysin vastakkaiseen osaan.

Tämäntyyppiset kimonot on yleensä valmistettu synteettisistä kuiduista, ja ne on helpompi puhdistaa kuin silkkikimonot. Sitä ei ole vuorattu estämään tanssijoiden kuumenemista esityksen aikana.

Odori Katamigawari

Susohiki tai Hikizuri

Tätä silkkikimonoa käyttävät geishat ja perinteiset tanssijat lavalla. Toisin kuin muut kimonot, tämä on pidempi ja siinä on lattiaa pitkin kulkeva juna.

Hikizuri kimono

Ihanteellinen Kimono sen käyttötarkoituksen mukaan.

Olet varmasti ymmärtänyt, että valtaosaa kimonoista käytetään erityistilaisuuksissa, ja jokaisella niistä on omat koodinsa. Jos sinulla on joskus tilaisuus osallistua teeseremoniaan, jos haluat mennä Matsuri-festivaaleille, harrastaa cosplayta tai jos sinulla on vain mukava kaapu kotiin, tarvitset kimonon.

Kanka Japan tarjoamme laajan valikoiman kimonoja ja yukatoja miehille ja naisille, jotka on valmistettu puuvillasta ja polyesteristä kevyeksi, mukavaksi ja hengittäväksi kankaaksi, joka kestää. Löydä koko kimonomallistomme klikkaamalla suoraan alla olevaa kuvaa!

Japanilainen Kimono

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *