Japanilainen Blogi

Parhaan Japanilaisen Futonin Valinta: Täydellinen Opas

Parhaan Japanilaisen Futonin Valinta: Täydellinen Opas

Käsityksesi siitä, mitä futon on, riippuu siitä, missä päin maailmaa olet kasvanut, ja jos harkitset oman futonin ostamista, et ehkä tiedä, mitä etsit. Jos olet kiinnostunut aidosta japanilaisesta futonista, kerromme kaiken, mitä sinun on tiedettävä siitä, jotta ymmärrät, mikä se on ja mitä futon voi tarjota sinulle.

Opit kaiken siitä, miten ne valmistetaan, mitä terveyshyötyjä on aidon japanilaisen futonin käyttöönotosta, mitä hyötyä on minimalistisesta elämäntavasta ja mistä voit ostaa oman japanilaisen futonisi!

Mikä on futon?

Japanilainen futon

Futon on lähinnä japanilaiseen tyyliin lattialla nukkumiseen tarkoitettu sänky. Termi kuvaa perinteisesti pikemminkin vuodevaatteita kuin itse sänkyä, ja se koostuu seuraavista osista.

  • pohja (shikibuton), futonin varsinainen patja, joka on yleensä täytetty puuvillalla,
  • peitto (kakebuton),
  • huopa (moku),
  • tyyny (makura), joka on usein täytetty tattarin kuorella, riisin siemenillä tai vaahdolla. Vuodevaatteet on sijoitettu ihanteellisesti tatamilattialle, joka pitää lämpöä ja on mukava nukkua. Niille, joilla ei ole tatamilattiaa, käytetään usein tatamimattoja.

Länsimaissa sanaa “futon” käytetään kuitenkin usein kuvaamaan ulosvedettävää sohvasänkyä tai puista sängynpohjaa, jossa on futonrunko, joka on lähellä lattiaa. Matkustajat, jotka kohtaavat ensimmäisen aidon japanilaisen futoninsa tai jotka haluavat ostaa japanilaisen futonin, ovat usein yllättyneitä siitä, miten erilaisia ne ovat.

Länsimaisilla ja japanilaisilla sängyillä on kuitenkin yksi yhteinen piirre:

Minimalistisen, toimivan huoneen kauneus, jossa ei ole jatkuvasti sänkyä. Futon sopii erinomaisesti pieniin asuntoihin ja yksiöihin tai yksinkertaisesti ylimääräiseksi nukkumatilaksi vieraille.

Mistä nämä japanilaiset sängyt ovat peräisin?

Perinteinen futon

Japanissa perinteisellä futonilla on uskomattoman pitkä historia, sillä se on tärkein nukkumistapa. Vuodevaatteet olivat hieman erilaisia Japanin varhaishistoriassa, jolloin lattialle levitettiin kudottu hamppumatto (mushiro) ja sen päälle pehmeämpi matto.

Asiat muuttuivat hieman Naran kaudella 7. vuosisadalla, jolloin käytettiin kerroksittain olkimattoja mukavuuden lisäämiseksi, ja lopulta kehittyi tatamilattia sellaisena kuin me sen nykyään tunnemme.

Laadukkaammissa tatameissa oli myös pehmeät zabuton-tyynyt, jotka lisäsivät mukavuutta. Lopulta matto yleistyi tatamilla tai matoilla, jotka taitettiin päivällä kokoon samalla tavalla kuin nykyään käytetyt futonit.

William Brouwer suunnitteli 1970-luvulla Bostonissa pienissä asunnoissa käytettäväksi länsimaisen futonin, joka takaa, että nukkuja ei makaa lattialla.

Brouwerin sänkyjen patjat olivat paksumpia ja pehmeämpiä kuin japanilaisten sänkyjen patjat, ja ne asetettiin sohvasängyn puisten säleiden päälle.

Tämä tyyli on edelleen hyvin yleinen länsimaissa, mutta mallivalikoima on laajentunut. Paksumpien patjojen suosiminen on vaikuttanut jopa Japanin markkinoihin, mikä tarkoittaa, että patjakokovalikoima on aiempaa laajempi.

Miten japanilaiset futonit valmistetaan?

Japanilainen sänky

Japanilaiset futonpatjat ovat yleensä 5-10 cm paksuja, puuvillatäytteisiä ja tarpeeksi pehmeitä, jotta ne voidaan rullata kokoon päivän aikana. Ne on suunniteltu kestämään noin 15 vuotta, mikä on pidempi kuin keskimääräinen länsimainen patja, ja se johtuu käsityötaidosta. Patjojen on oltava hyvin suunniteltuja, jotta nukkuja saa hyvän tuen ja mukavuuden.

Futonvuoteen jokainen osa on yleensä valmistettu puuvillasta, ja pehmustettu patja on yleensä puuvillapussissa. Luonnonmateriaalien käyttö tekee futonista ympäristöystävällisen valinnan verrattuna muihin nukkumisvaihtoehtoihin, varsinkin kun otetaan huomioon materiaalien kestävyys ja pitkäikäisyys.

Japanilaiset vaahtomuovipatjat ovat yhä suositumpia niiden tarjoaman mukavuuden ja tuen vuoksi, mutta niitä voi olla vaikeampi varastoida, koska ne eivät rullaudu yhtä helposti kokoon.

Vaikka japanilaista patjaa saatetaan pitää halvempana vaihtoehtona kuin länsimaista sänkyä, kannattaa muistaa, että sänkyä ostettaessa kannattaa maksaa laadusta.

Loppujen lopuksi vietät siinä kolmanneksen elämästäsi. Laadukkaiden japanilaisten futonien valmistukseen vaadittava ammattitaito tarkoittaa, että ne tukevat hyvin selkää, niissä käytetään hengittäviä kankaita ja ne kestävät pitkään.

Miten japanilainen sänky voi hyödyttää terveyttäsi?

A. Nuku hyvin

Sängyn laatu vaikuttaa suoraan unen laatuun. Kiinteä patja antaa selälle hyvän tuen, mikä vähentää selkäkipuja. Cleveland Clinicin mukaan patjan asettaminen lattialle patjan kovuuden lisäämiseksi ei ole haitallista.

Japanilaiset sängyt ovat yleensä kiinteämpiä kuin perinteiset patjat, koska ne on suunniteltu makaamaan lattialla, joten voi olla hyödyllistä käyttää futonia lattialla. Ratkaisuna kroonisiin tai vakaviin selkäkipuihin futon ei kuitenkaan todennäköisesti ole paras idea, sillä muut patjat saattavat sopia kehollesi paremmin.

B. Comfort

Japanilaisen patjan rakenne on tärkeä tekijä sen kannalta, miten hyvin nukut sillä. Jos nukut yleensä selällään, ohuempi futon on parempi ja antaa sinulle enemmän tukea. Jos nukut yleensä kyljelläsi, paksumpi futon on tarpeen vartalosi pehmentämiseksi.

Futonit voidaan valmistaa myös eri materiaaleista. Puuvilla on futonin perinteinen materiaali, mutta nykyaikaiset japanilaiset sängyt voidaan valmistaa vaahtomuovista tai polyesteristä, jotka antavat hyvän tuen ja kestävät paremmin hometta kuin muut materiaalit.

C. Futonit ja terveys

Aidot futonit on suunniteltu käytettäväksi tavallisten vuodevaatteiden, kuten patjan, tavoin. Ei ole näyttöä siitä, että säännöllinen nukkuminen futonilla olisi terveydelle haitallista, kunhan pehmuste on riittävä tukemaan kehoa mukavasti.

Laadukkaan patjan ostaminen on kuitenkin ero hyvän yöunen ja pyörimisen välillä. Halvoihin huonekaluihin, kuten asuntolahuoneeseen, suunniteltu japanilainen patja ei tue selkääsi kunnolla. On tärkeää käyttää futonia, joka on valmistettu laadukkaista materiaaleista, jos aiot viettää siinä yön.

Kuinka käyttää futonia?

Japanilainen patja

Onneksi oman futonin tekeminen on helppoa: laita se vain lempilattiallesi. Ihanteellisia ovat tietenkin tatamimatot, mutta mikä tahansa pehmeä pinta, kuten matto tai matto, kelpaa. Laita tyyny ja pussilakana päälle, niin saat futonisi!

Jos sinulla ei ole tatamihuonetta etkä halua ostaa tatamimattoa (tai vastaavaa, kuten bambu- tai olkimattoa), harkitse paksumman futon-alustan ostamista suojaamaan sinua lattialta.

Jotkut käyttävät retkeilymattoa jopa ylimääräisenä kerroksena lattian, olipa se sitten matto, laatta tai puu, ja heidän ja lattian välissä. Parasta futonissa on se, että voit myöhemmin lisätä lisäkerroksia sen mukaan, miten hyvin nukut.

Jos et halua rullata tatamia joka aamu, etkä varsinkaan, jos sinulla on rajoitetusti tilaa, voit ostaa hieman korotetun sängynrungon, jotta voit välttää tatamin käytön ja varmistaa, että ilma kiertää kunnolla futonpatjassa. Voit myös käyttää futonia olemassa olevan sängynrungon päällä.

Jos sinulla on tilaa, futon kannattaa rullata kokoon päivän aikana, joten kannattaa miettiä, missä sitä säilytetään ennen ostamista. Jos futonille ei ole säilytyspaikkaa, sen sijoittaminen huoneen nurkkaan voi olla hyvä ratkaisu, koska siinä on vielä runsaasti tilaa.

Jos et käytä sängynrunkoa ja säilytät futonisi päivisin, varmista, että tuuletat sen säännöllisesti, sillä muuten siihen voi kehittyä hometta.

Japanilaista futonvuodetta kannattaa tuulettaa säännöllisesti auringossa. Yksi parhaista tavoista kuivata se pesun jälkeen on tuulettaa se ulkona. Perinteisesti futoneita lyödään säännöllisesti maton tatakilla, joka muistuttaa mattoa, pölyn poistamiseksi. Voit myös ostaa kosteampia kuukausia varten futonkuivausrummun, joka istuu futonin alle ja kuivaa sen ilmakuivaksi.

Miten puhdistat futonpatjan?

futonin puhdistaminen

1. Käännä patjaa

Kierrä futon patja sääntö sidottu. Riippuen siitä, minkä tyyppinen futonpatjasi on, saatat joutua vaihtamaan sitä useammin. Futon-patjan pyörittäminen estää sitä notkistumasta ja antaa sille pidemmän käyttöiän. Kun ostat futonin, kierrä patjaa säännöllisesti ensimmäisten 30 päivän ajan, jotta paino jakautuu optimaalisesti.

2. Pinnallisten tahrojen poistaminen

Käytä kosteaa flanellia, lämmintä vettä ja mietoa pesuainetta ruman tahran poistamiseksi pinnalta. Vältä patjan kastumista, sillä liika kosteus voi aiheuttaa homehtumista.

3. Hajunpoisto

Avaa futon niin, että patja on tasainen, ja ripottele patjalle leivinjauhetta. Anna sen olla noin tunnin ajan, kun ruokasooda imee hajut, ja imuroi se sitten.

Jos haluat syväpuhdistaa futonisi, voit käyttää höyrypuhdistinta sen hajunpoistoon; tarkista valmistajan ohjeet höyrypuhdistimen käyttämisestä patjaan. Jos haluat nopean virkistyksen puhdistusten välillä, käytä kankaiden hajunpoistosuihketta.

4. Ilmasta patja

Jätä futon avoinna ilman suojia tai vuodevaatteita noin tunniksi. Näin patja ehtii tuulettua. Voit myös käyttää tuuletinta kierrättämään ilmaa tuuletuksen aikana.

5. Imurointi

Jos imuroit patjasi säännöllisesti kuukauden ajan, se pysyy puhtaana pölystä ja punkkeista. Jos jätät sen kokoontaitettuna imuroinnin ajaksi, varmista, että pääset harjalla myös taitteisiin.

6. Rungon kunnossapito

Irrota patja futonin rungosta ja tutki nivelet varmistaaksesi, etteivät ne ole vääntyneet tai ruostuneet. Kiristä ruuvit tarvittaessa. Jos futonisi runko on tehty kovapuusta, pyyhi siitä pölyt ja kiillota se tarvittaessa huonekalukiillotusaineella. Metallirunko on pyyhittävä kostealla liinalla.

7. Suojaa se futon-suojalla.

Useimmat futonpäälliset on valmistettu paksummasta materiaalista kuin lakanat, ja ne voidaan pestä koneessa. Pese patjasuojus useita kertoja kuukaudessa, jos sitä käytetään säännöllisesti.

Mistä ostaa japanilainen futon?

futon

Jos haluat ostaa japanilaisen futonin itse, Kyoto Takaokaya käsityöläisillä on upea kokoelma korkealaatuisia käsintehtyjä japanilaisia lattiasänkyjä. Amazonissa on myös monia vaihtoehtoja. Seuraavassa on muutamia ehdotuksia, jotka auttavat sinua pääsemään alkuun ja nukkumaan hyvin.

Jos haluat ostaa kaiken kerralla ja olla valmis nukkumaan mukavasti, tämä japanilaisten käsityöläisten Japanissa valmistama kuusiosainen setti on täydellinen. Futonissa on kolme kerrosta, jotka antavat hyvän selkätuen, ja se on valmistettu 100 % puuvillasta. Kaikki päälliset ovat konepestäviä, joten niitä on helppo hoitaa. Päällinen on ylellinen ja paksu, ja se pitää sinut lämpimänä myös kylmemmällä säällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *