Japanilaiset Kulhot
Kulhot ovat lautasien tavoin erottamattomia työkaluja japanilaisessa pöytätaiteessa. Ne ovat ainakin tuhannen vuoden ajan esittäneet tyylikkäästi monia japanilaisen keittiön tarjoamia ruokalajeja. Vaikka Euroopassa kulhoja ei käytetä pääruokiin, japanilaiset eivät epäröi käyttää niitä nauttiakseen vähän kaikkea, kuten ramenia, riisiä, keittoa, teetä ja jopa lihaa.
Joitakin vinkkejä siitä, miten japanilaisista kulhoista saa parhaan hyödyn irti.
Aivan kuten japanilaisia lautasia, on selvää, että japanilaisia kulhoja ei voi valita sattumanvaraisesti pöytiintarjoilussa ja että niitä ei käytetä samalla tavalla riippuen siitä, mitä ne sisältävät (ramenia, riisiä, keittoa jne.). Lisäksi japanilaiset ovat ymmärtäneet yhdistää kulhojen materiaaleja, värejä, kuvioita ja kokoja samalla tavalla kuin lautasien kanssa.
Tämän tietotaidon tuloksena on tietenkin valtava valikoima japanilaisia kulhoja, eikä valinnan tekeminen ole todellakaan helppoa, kun haluat ostaa ensimmäisen japanilaisen kulhosarjasi.
Kaiken kaikkiaan noudatamme samaa periaatetta, johon vedottiin, kun esittelimme pöytien ja lautasten taiteen. Tämä on kontrastin periaate. Tämä johtaa siihen, että kulhot valitaan siten, että ne sopivat tarjottavan ruoan väriin ja muotoon. Koko kuitenkin vaihtelee sen mukaan, mitä kulho sisältää. Siksi pienet japanilaiset kulhot on suunniteltu riisiä tai ainakin riisipohjaisia ruokia varten.
Keskikokoisia kulhoja käytetään yleensä nuudeleille ja suuria japanilaisia kulhoja käytetään yleensä suurille keitoille. Loppujen lopuksi ei ole olemassa mitään virallista sääntöä, jonka mukaan näitä sääntöjä on noudatettava kirjaimellisesti, eikä ole yllättävää, että riisi tarjoillaan keskikokoisissa kulhoissa.
Myös suurille herkkusuille on tarvetta! On siis sinusta kiinni, annatko henkilökohtaisen makusi ja mieltymyksesi ohjata sinua valitsemaan yhden kulhosarjan toisen sijaan.
Jatketaan japanilaisten kulhojen kanssa…
Jos japanilaiset kulhot kiinnostavat sinua erityisesti, et tule pettymään, kun tutustut Japanin moniin eri kulhotyyleihin, joita on ollut ja on edelleen olemassa. Teknisten ominaisuuksien lisäksi on olemassa tiettyjä kulhoperheitä, jotka eroavat toisistaan.
Ensimmäisenä ja tärkeimpänä ovat chawanit, jotka ovat pieniä lautasia, joille on ominaista niiden melko suuri muoto ja matala korkeus, mutta ennen kaikkea niiden antiikkinen ulkonäkö ja hyvin erityinen muotoilu. Japanissa niitä käytetään usein teehuoneissa ja teeseremonioissa. Yunomit ovat myös lautasia, mutta ne ovat melko korkeita eivätkä kovin leveitä.
Pääruokana on donburi- ja nimonowan-kulhoja, joita käytetään ramen- sekä liha- ja kasvisruokien tarjoiluun. Lopuksi on vielä shiru wan, jota käytetään keittojen juomiseen, ja kobachi, jota käytetään alkupaloina tai alkupaloina.