Japanilainen Teekannu
Vaikka teetä tuotiin Japaniin jo 7. vuosisadalla, teekannujen valmistus yleistyi vasta 12. vuosisadalla. Se sai alkunsa Mizusawan (nykyinen Oshu) kaupungissa, kun samurai Fujiwara no Kiyohira osti valurautapadan ja toi sen kaupunkiin. Tämä tapahtuma merkitsi valurautapannujen laajamittaisen tuotannon alkua Pohjois-Japanissa.
Valurautaiset teekannut
Vaikka valurautaisten teekannujen valmistukseen tarvittava osaaminen on peräisin Kiinasta, vuosisatojen kuluessa käsityötaitoa kehitettiin täydelliseksi pääasiassa Japanissa. Siitä on tullut tärkeä osa omaa kulttuuriaan, ja se viljelee mustaa ja vihreää teetä matchana ja senchana monissa eri paikoissa.
Kuten japanilaisten teekannujen esittelystä käy ilmi, samurai Fujiwara no Kiyohira mahdollisti teekannujen valmistuksen kehittymisen 1200-luvulla. Teekannujen tuotanto lisääntyi kuitenkin merkittävästi vasta 1400-luvulla.
Tämä johtui teeseremonian tulosta Japaniin, mikä lisäsi huomattavasti teen kulutusta maassa ja näin ollen myös sen kulutukseen tarvittavien teekannujen määrää. Myös japanilaisen teen ystävien määrä kasvoi, kun teen hyödyt ja sen monet lääkinnälliset ominaisuudet ja hyveet tuotiin esiin.
Japanilaisten valurautaisten teekannujen valmistus sai uutta puhtia 1600-luvulla prinssi Nanbun ansiosta, joka keräsi oman henkilökohtaisen teekannukokoelmansa. Muut kylät, kuten Yamagata, Shiga, Osaka, Takaoka ja monet muut, ottivat vähitellen käyttöön tämän tiedon.
Jos Japani on onnistunut loistamaan teekannujen tuotannossa, se johtuu myös siitä, että siellä tuotetaan erittäin paljon Satetsua, joka on pelkkää rautahiutaletta, jota käytetään valurautateekannujen valmistuksessa. Satetsua käytetään myös kuuluisien samuraimiekkojen valmistukseen.
Valurautaisen teekannun käytön edut
Valurautaisen teekannun tärkein etu teen keittämisessä ja juomisessa on veden ja raudan välinen reaktio. Kun vesi joutuu kosketuksiin valuraudan kanssa, se rikastuu raudalla, ja tee saa erityisen maun, joka on erittäin hyvä raudanpuutteen ehkäisemiseksi. Sinun tarvitsee vain nauttia herkullisesta juomastasi teekupissasi, kun olet valmistanut sen.
Kyusus-teekannut
On aivan luonnollista ajatella valurautaisia teekannuja, kun ajattelee japanilaisia teekannuja tai japanilaista vihreää teetä. Niin yllättävää kuin se onkin, valurautaiset teekannut eivät olleet Japanissa suosituimpia teekannuja teen juomiseen. Yleisimmin käytettiin savisia teepannuja, jotka oli tarkoitettu vihreän teen valmistukseen, jotta sen tuoksuvat aromit säilyisivät tuoreina.
Kuten valurauta, ne ovat peräisin Kiinasta, mutta käsityötaitoa kehitettiin Japanissa. Ne valmistetaan vain savesta, ja parasta laatua ovat Japanin tuliperäisillä alueilla valmistetut, koska veden mineralisoituminen on siellä parempaa. Parhaat kyusu-lehmät ovat siis Tokonamen kaupungin lehmiä, ja seuraavina tulevat Bizenin, Shigarakin, Tamban, Seton ja Echizenin lehmät.
Kyusun tilavuus on kuitenkin pienempi kuin valurautaisilla teekannuilla, ja yleensä kahva on sivulla (ns. yokode kyūsu), joka on sijoitettu 90° kulmassa putkeen nähden. Kyusuilla voi kuitenkin olla kaksi muuta muotoa. Niiden kahva voi olla sijoitettu taakse (ushirode kyūsu), mutta niissä voi olla myös kahva (uwade kyūsu) samalla tavalla kuin perinteisissä japanilaisissa valurautaisissa teekannuissa.
Savisen kyusun käytön edut
Kun vulkaaninen savi joutuu kosketuksiin kuuman veden ja teelehtien kanssa, tapahtuu reaktio, joka antaa teelle ainutlaatuisen maun, koska se on erittäin mineralisoitunutta. Tämä maku eroaa jopa valurautateekannujen mausta. Kaikki on kiinni mausta.
Miten valitset japanilaisen teekannun?
Kun olemme nähneet yleisimmät feodaalisessa Japanissa käytetyt teekannut, haluamme antaa sinulle neuvoja teekannun valintaan. Sekä yleisesti ottaen että omassa japanilaisessa teekannukokoelmassamme voimme vain todeta, että valinnanvaraa ei ole puutetta.
Aiemmin voitiin valita vain kyusu- ja valurautateekannujen välillä, mutta nykyään on tullut uusia materiaaleja, kuten lasia ja jopa hopeaa, joten valinta ei ole aina helppoa.
Materiaalin osalta olemme jo nähneet sen tärkeimmät edut, kuten sen hyvän lämmönjohtavuuden ja raudanpuutteen ehkäisyn valurautaisissa teekannuissa tai sen erityisen hyvän maun vihreälle teelle saviteekannuissa. Muodon, värin tai kuvion valinnassa on kyse lähinnä henkilökohtaisesta mausta.
Haluatko antaa teetaukoosi modernin vivahteen juomalla teetä posliini-, keramiikka- tai lasiteekannusta, vai oletko vanhaa koulukuntaa ja juot mieluummin teetä perinteisesti valurautateekannusta tai kyususta? Vain sinä voit löytää vastauksen, sillä se on makuasia.
Varsinkin, kun tee on ennen kaikkea hyvänmakuinen vieroitusjuoma, mutta ennen kaikkea henkilökohtainen juoma, sillä teetä valmistettaessa voi ottaa aikaa ennen kuin maistat itsellesi sopivaa teetä, olipa se sitten mustaa, punaista, valkoista tai jopa earl grey -teetä. Ainakin jos säilytät teepussin tai grammoja teetä kunnolla teeastiassa, et joudu ongelmitta nauttimaan mauista ja näin ollen myös maisteluistunnosta.